erfgoedobject

Kerkhof en Maria-ommegang

bouwkundig element
ID
208685
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208685

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen rondom de parochiekerk van gehucht "De Mokker" toegewijd aan de pastoor van Ars.

Kerkhof met graven vanaf de jaren 1920. Onder meer blauwhardstenen graven met kruisbekroning, onder meer in boomstamimitatie. Een aantal grafperken zijn afgezoomd met ijzeren kettingen tussen paaltjes. Erg typerend zijn de eenvoudige grafperken, afgezoomd met betonplaten en met een betonnen kruis met veelkleurige granito-inleg (glasstukjes) met enkel de vermelding van de leeftijd van de overledene. Eveneens grafmonument voor de pastoors: blauwhardstenen grafplaat met sober uitgewerkt kruis en inscriptie "D.O.M RUSTPLAATS VAN DE ZEER EERWAARDE HEREN PASTOORS Z.E. HEER EDMOND VEREENHOOGHE 1875-1950 STICHTER VAN DE PAROCHIE DE MOKKER".

Ommegang van zeven kapelletjes ter ere van de zeven smarten van Onze-Lieve-Vrouw, bas-reliëfs in terracotta van 1951 door de kunstenaar Jozef Decrock (Diksmuide). Gele baksteenbouw onder zadeldak. Rondboognissen in een omlijsting van gele sierbaksteen, waarin de bas-reliëfs.

Context van de ommegang In 1940 wordt de "confrérie van Onze-Lieve-Vrouw van de Mokker" opgericht en in 1951 op het kerkhof een ommegang ter herdenking van de zeven smarten van Maria uitgewerkt. Na de Tweede Wereldoorlog bezoeken talloze bedevaarders enkele decennia lang het gehucht. Bisschop Lamiroy erkent het bedevaartsoord in 1951.

  • SEYS R. 1987: Koekelare, gisteren en op de drempel van morgen. Een verzameling foto's, prentkaarten en tekeningen, met beknopte historische en andere toelichtingen, Sint-Niklaas, 67-70.
  • SEYS R. 1991: Koekelare (De Mokker). Sint-Jan Vianney, in MUYLAERT F. (red.), Kerken in West-Vlaanderen. Deel 1: Parochiekerken decanaten Izegem – Lichtervelde – Roeselare – Staden – Tielt – Torhout, Roeselare, 147-149.
  • VANHEGEN D. 1986: Parochie De Mokker: 60 jaar, Coclariensia. Driemaandelijks tijdschrift Gemeentelijke kring voor heemkunde Groot-Koekelare, 1.2, 22-23.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Op het kerkhof bevindt zich een burgerlijke grafsteen voor de Belgische soldaat August Velle en voor de (vermoedelijke) burger Jules Hellebuyck, die omkwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Parochiekerk van de Mokker

  • Is deel van
    Ommegangstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kerkhof en Maria-ommegang [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208685 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.