Hoeve met losse bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Gingelom
Deelgemeente Montenaken
Straat Dr. Kempeneersstraat
Locatie Dr. Kempeneersstraat 131, Gingelom (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gingelom (actualisaties: 10-09-2007 - 11-09-2007).
  • Adrescontrole Gingelom (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Gingelom (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen uit de tweede helft van de 18de eeuw. Witgekalkte bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen, kunstleien voor het woonhuis) geschikt rondom het geplaveid erf.

Woonhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen (nok loodrecht op de straat); verhoogde begane grond met kalkstenen keldergaten en dito deur. Datering 1790/ CK op de sluitsteen der deur. Classicistische gevelordonnantie met smalle, getoogde vensters voorzien van een sluitsteen met korte druiplijst. Gelijkaardige deur met neuten en een kalkstenen tussendorpel, te bereiken langs een kalkstenen steektrap. Verschillende storende aanbouwsels tegen de achtergevel.

Aanleunende stalling tegen de rechterzijgevel, voorzien van rechthoekige muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijsting; waterput in een bakstenen rondboognis in de gevel.

Twee afzonderlijke, lage stallingen, haaks op de voorgevel; grotendeels aangepaste muuropeningen, doch behouden, gekoppelde staldeurtjes, rechthoekige in vlakke kalkstenen omlijsting.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Montenaken

Montenaken (Gingelom)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.