erfgoedobject

Stadswoning Spaans huis

bouwkundig element
ID
24575
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24575

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning Spaans huis
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Stadswoning Spaans Huis
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning Spaans huis
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zogenaamd "Spaans huis". Traditioneel rijhuis van vijf traveeën, twee bouwlagen en twee zadeldaken (pannen), wellicht opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw. Bak- en zandsteenbouw met gebruik van arduin voor de deuromlijsting. De eerste twee traveeën (nok parallel aan de straat) met ingangsdeur zijn afgewerkt met een kroonlijst, de drie andere traveeën lopen uit op een puntgevel (nok loodrecht op de straat): vermoedelijk oorspronkelijk een trapgevel. Rechthoekige vensters in een vlakke, thans bepleisterde omlijsting. Muurbanden wijzen op de vroegere aanwezigheid van kruiskozijnen. Ontlastingsbogen van alternerend strek- en boogstenen boven de vensters der bovenverdieping. Fraaie hartvormige muurankers. Naast het zoldervenster, in de puntgevel, zijn sporen merkbaar van gevelstenen of cartouches. Geblokte 17de-eeuwse spiegelboogdeur op imposten en neuten onder een gestrekte druiplijst, steekboogvormig, door volutes geflankeerd bovenlicht met sluitsteen en waterlijst, 18de-eeuwse waaier (van hout) met centraal schelpmotief. Een smal venster rechts en een breed venster links, voorzien van een rocaille-element in het houtwerk, flankeren de deur.

Zijgevel (van een puntgevel) uitziend op een binnenplaats, is voorzien van een galerij (16de eeuw ?) met verdieping: op de begane grond gemarkeerd door twee korfbogen opgevangen door geprofileerde kraagstenen met centraal een gietijzeren zuiltje, overdekt met een gedrukt barokgewelf.

Achterhuis met witgekalkte puntgevel, eveneens uitziend op binnenplaats.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning Spaans huis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24575 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.