Stadswoning Spaans huis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Corduwaniersstraat
Locatie Corduwaniersstraat zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Stadswoning Spaans Huis

Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning Spaans huis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zogenaamd "Spaans huis". Traditioneel rijhuis van vijf traveeën, twee bouwlagen en twee zadeldaken (pannen), wellicht opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw. Bak- en zandsteenbouw met gebruik van arduin voor de deuromlijsting. De eerste twee traveeën (nok parallel aan de straat) met ingangsdeur zijn afgewerkt met een kroonlijst, de drie andere traveeën lopen uit op een puntgevel (nok loodrecht op de straat): vermoedelijk oorspronkelijk een trapgevel. Rechthoekige vensters in een vlakke, thans bepleisterde omlijsting. Muurbanden wijzen op de vroegere aanwezigheid van kruiskozijnen. Ontlastingsbogen van alternerend strek- en boogstenen boven de vensters der bovenverdieping. Fraaie hartvormige muurankers. Naast het zoldervenster, in de puntgevel, zijn sporen merkbaar van gevelstenen of cartouches. Geblokte 17de-eeuwse spiegelboogdeur op imposten en neuten onder een gestrekte druiplijst, steekboogvormig, door volutes geflankeerd bovenlicht met sluitsteen en waterlijst, 18de-eeuwse waaier (van hout) met centraal schelpmotief. Een smal venster rechts en een breed venster links, voorzien van een rocaille-element in het houtwerk, flankeren de deur. Zijgevel (van een puntgevel) uitziend op een binnenplaats, is voorzien van een galerij (16de eeuw ?) met verdieping: op de begane grond gemarkeerd door twee korfbogen opgevangen door geprofileerde kraagstenen met centraal een gietijzeren zuiltje, overdekt met een gedrukt barokgewelf. Achterhuis met witgekalkte puntgevel, eveneens uitziend op binnenplaats.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1976

Relaties

maakt deel uit van Corduwaniersstraat

Corduwaniersstraat (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.