erfgoedobject

Classicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
24707
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24707

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ruim classicistisch hoekhuis van drie bouwlagen met een schilddak (pannen), volgens de bouwaanvraag daterend uit 1792. Witgeschilderde en bepleisterde voorgevel van tien traveeën op een geschilderde plint, gemarkeerd door vlakke kolossale pilasters, die het eenvoudig hoofdgestel dragen. Benadrukt middenrisaliet met in gang, deurvenster, bekroond met een kroonlijst op consoles en geflankeerd door vier kolossale pilasters met composiete kapitelen. De derde en vierde travee vormen eveneens een risaliet. Borstweringen versierd met casementen. Rondboogdeur met hol geprofileerd beloop op neuten voorzien van een gecanneleerde sluitsteen; bekroond met een gestrekte druiplijst op classicistische consoles boven de met loofwerk versierde zwikken.

Zijgevel in de Kruideniersstraat met vier traveeën waarvan de uiterste gedicht zijn. Steekboogvensters omlijst met platte banden.

Bijbouwen uitziend op een geplaveide binnenplaats: bepleisterde lijstgevels geritmeerd door rondboogvormige muuropeningen in rechthoekige nissen.

Mobilair: fraai trappenhuis uit begin 19de eeuw.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 119, nummer 12.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Classicistisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24707 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.