erfgoedobject

Duitse militaire post

bouwkundig element
ID: 301376   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301376

Juridische gevolgen

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hollandstellung
  Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2014

Beschrijving

Betonnen militaire post langs de zuidelijke dijk van het Schipdonkkanaal, tegen de zuidelijke berm, op 540 meter ten noordwesten van Celiebrug.

Duitse bunker opgetrokken als onderdeel van de Hollandstellung. Deze Duitse verdedigingsstelling werd tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken langs de grens met Nederland, tussen Knokke en Vrasene (Beveren). Tussen het Zwin (Knokke) en Leeskensbruggen (Maldegem) zijn de bunkers opgetrokken door het Marinekorps Flandern, vanaf Moerhuize (Maldegem) door de Etappen-Inspektion 4 (of Gruppe Gent). De zone rond Strobrugge (Maldegem) vormde een overgangsgebied. Er is een groot verschil merkbaar in de aanleg van de stelling en de bouwwijze van de bunkers in beide zones.

Het betreft een open gevechtsstelling, bestaande uit een U-vormige borstwering, opgetrokken aan de hand van betonstenen.

Langs de zuidelijke dijk van het Schipdonkkanaal, in het segment tussen Strobrugge en Balgerhoeke, werden tientallen betonnen versterkingen en bunkers opgetrokken, waaronder onderhavige constructie. Het Schipdonkkanaal was langs beide zijden omgeven door prikkeldraadversperringen.

 • Koninklijk Legermuseum Brussel, Fonds 185, doos 3791, map 1545, Sous-Secteur d’Eecloo. II Bon de 6 Ch. à p. Croquis des positions allemandes à la frontière hollande-belge, 14/4/1919.
 • SAKKERS H., DEN HOLLANDER J. & MURK R. 2011: De Hollandstellung. Van Knokke tot Antwerpen. Stille getuige van de Eerste Wereldoorlog, s.l.

Bron     : -
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2017


Relaties

 • Is deel van
  Celieplas

 • Is deel van
  Hollandstellung

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Duitse militaire post [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301376 (Geraadpleegd op 08-08-2020)