is aangeduid als vastgesteld landschappelijk erfgoed Perenboomgaard met veekeringshaag
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Gesloten hoeve Manshovenhof: omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde Perenboomgaard met veekeringshaag
Deze vaststelling was geldig van tot
Deze perenboomgaard is gelegen in een droog dal tegen het Manshovenbos, juist ten oosten van het Manshovehof. De boomgaard wordt voor het eerst afgebeeld op de topografische kaarten van begin 20ste eeuw, dit past in de periode van de agrarische geschiedenis waarin de hoogstamboomgaarden in Haspengouw een grote opkomst kenden en grote delen van het landschap zouden beslaan.
Deze oudere perenboomgaard die nog vrijwel volledig bewaard is gebleven (weinig uitval), wordt volledig omgeven door een meidoornhaag. De perenbomen zijn representatief piramidaal uitgegroeid en kennen een zeer gaaf plantverband, wat bijdraagt aan de esthetische waarde. De boomgaarden hier zeer gaaf en herkenbaar en de context van de hoeve draagt bij aan de ensemblewaarde. De wegen zijn in de omgeving van de hoeve en tussen de boomgaarden veelal gekasseid.
De hoogstamboomgaarden in Haspengouw kennen een hoge belevingswaarde en dragen bij aan de streekdentiteit van het landschap. In de omgeving van het Manshovenhof wordt dit aspect versterkt door de sterke visuele relatie tussen het bouwkundig erfgoed en de boomgaarden. Ook de landschappelijke ligging te midden van open akkers, en voor een gesloten boscomplex versterkt de esthetische waarde. De samenhang tussen de hoeve en de boomgaarden is duidelijk afleesbaar in het landschap. Veel van de boomgaarden worden nog begraasd wat verder bijdraagt aan de historische waarde.
Hoogstamboomgaarden hebben een hoge ecologische en natuurwaarde, ze zijn een bijzonder aantrekkelijke leefomgeving voor vele plant- en diersoorten. Vooral de combinatie met extensief beheerd grasland is interessant voor de natuur.
Auteurs: de Haan, Aukje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)