Noodwoning Koning Albertfonds

• is aangeduid als beschermd monument Houten noodwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Houten noodwoning

Beschrijving

Houten barak van het Koning Albertfonds, type Zanen en Moenaert, met afmetingen 6x6 meter. De noodwoning bestond uit een woonkeuken van 6x3 meter en twee slaapkamertjes van 3x3 meter.

In 1920 werden langs de Brugseweg drie gelijkaardige houten barakken van het Koning Albertfonds, type Zanen & Moenaert, geplaatst. In één van de drie barakken, degene die vandaag overgebleven is, ging het gezin van Emma Catry en Achiel Sedeyn wonen. Achiel had vier jaar front achter de rug, en had er zieke longen aan overgehouden. Emma was na de gasaanval van april 1915 gevlucht naar Frankrijk en keerde pas in 1922 naar Sint-Jan terug. Haar moeder en haar zus Flavie betrokken de andere twee barakken.

In 1927 werden zij allen eigenaar van hun woning, die ze samen kochten voor de totale som van 8.000 fr. (aankoopsom voor de drie barakken). De grond bleef eigendom van de Commissie Openbare Onderstand. Pas in 1957 zou zoon Michel de grond kopen.

In 1935 werd de barak van Flavie afgebroken en bijna volledig gerecupereerd voor een nieuwbouw woning. In principe moesten alle noodwoningen en barakken in 1938 verdwijnen, maar op de één of andere manier bleven de twee barakken langs de Brugseweg staan. Rond 1947 werd de andere barak afgebroken, en opnieuw in Zonnebeke opgericht en omgeven met steen. In dat jaar vestigde zoon Michel Sedeyn zich als zelfstandig schoenmaker in de kleine aanbouw naast de barak. Tien jaar later kocht hij het lapje grond achter de barak, waar ze een stenen woning konden optrekken. Zijn moeder, Emma, bleef in de barak wonen tot aan haar dood in 1980. Sindsdien gebruikte zoon Michel de barak als schoenmakersatelier, tot aan zijn dood.

Beschrijving

Houten noodwoning, ontworpen door Zanen en Moenaert, met afmetingen 6x6 meter. Laag enkelhuis van twee traveeën en aanleunend aanbouwsel van twee traveeën respectievelijk onder zadeldak (n ┴ straat, met mechanische pannen) en lessenaarsdak. Het houtwerk van de barak is origineel gebleven. Stijl- en regelwerk met houten gepotdekselde plankenbeschieting, gebruik makend van gestandaardiseerde kaders waarop geprefabriceerde muurplaten geplaatst konden worden. Gebruik van baksteen voor gecementeerde voet.

Rechthoekige kozijnconstructies onder meer beluikt. In noordwestelijke gevel deur en vensteropening met twee opendraaiende vleugels, in zuidwestelijke gevel een smalle vensteropening en een vensteropening met twee opendraaiende vleugels, later verwerkt in een deur, in zuidoostelijke gevel een vensteropening met twee opendraaiende vleugels, in noordoostelijke gevel geen openingen. Zolderluik aan zuidoostelijke kant.

De barak bestond uit een woonkeuken van 6x3 meter en twee slaapkamertjes van 3x3 meter. De oorspronkelijke structuur van het interieur is bewaard gebleven, op één wand na die werd verwijderd. Huidige bekleding binnenwanden dateert van later, evenals tegelvloer die een houten vloer vervangt. De schoorsteen is later toegevoegd.

De aanbouw is door de zoon geplaatst aan de zuidwestelijke kant van de barak. Vermoedelijk betreft dit een origineel stalletje, die bij de barakken toegevoegd kon worden. De deur van dit stalletje aan straatzijde zit nu achter de plankenbeschieting (binnen nog zichtbaar). Toen de volledige barak als schoenmakersatelier werd gebruikt, werd een deel van het venster in de westelijke muur omgevormd tot een deur, zodat men gemakkelijker de achterliggende woning kon bereiken. De vensterstructuur is hierbij bewaard gebleven.

• RIJKSARCHIEF BRUSSEL, Fonds T 264, nr. 14459 (gedetailleerd bouwplan "MD! Type de Maison provisoire démontable en bois à 3 pièces" door Zanen & Moenaert).
  • DEMEURIE D. & VANDEWALLE J. 2006: Onder dak. Over barakken en noodwoningen na WO 1. Met uniek fotomateriaal, Diksmuide.
  • SMETS M. e.a. 1985: Resurgam. De Belgische wederopbouw na 1914, Brussel.
  • VANDENBILCKE A. 2005: Een uniek monument in Ieper, In Flanders Fields Magazine, VII (juli 2005).
  • VANDENBULCKE J. 2005: Acht eeuwen Sint-Jan Ieper, Ieper.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002462, Noodwoningen in West-Vlaanderen (DECOODT H., 2010)
Auteurs: Decoodt, Hannelore