Hoogstamboomgaard op ingestorte toegang Stadtberg I

Beschrijving

Dit driehoekig perceel midden in de velden is een relict van een bijzonder type toegang tot de mergelgroeve Grote Berg. Hier lag de toegangstunnel van de Stad Maastricht om naar hun eigendommen in de groeve te komen. Dit is een vrij uitzonderlijk type toegang, in de groeve is deze nog deels zichtbaar. Bovengronds is de instorting in de 20ste eeuw opgevuld, op de hoogtekaart zijn er echter wel nog kleine reliëfverschillen zichtbaar. Landschappelijk is dit perceel nog duidelijk herkenbaar aan zijn driehoekige vorm en de aanwezigheid van een hoogstamboomgaard. Vermoedelijk was het perceel door de instabiliteit niet geschikt voor akkerbouw en legde men er een grasland met boomgaard op, een veilige bestemming van deze grond. De boomgaard is afgesloten met een hek.

• Beschermingsdossier, 4.001/73066/111.1, Mergelgroeve Grote Berg (De Haan A., 2023, digitaal dossier).

Auteurs: de Haan, Aukje