Hoeve van het kasteel van Ottegraeven

Beschrijving

Voormalige hoeve van het kasteel Ottegraeven, gebouwd na de bouw van het kasteel van H.-F. Bonhome, in 1732-1733. De oudste gedeelten dateren uit deze periode. Eind 19de eeuw wordt de hoeve gesplitst met bouw van een nieuw stalgedeelte (1897) en woonhuis (1901); laatstgenoemde delen vormen thans nummer 5.

De oorspronkelijke hoeve was U-vormig, met de open zijde van het erf naar het kasteel toe. Rechthoekig gekasseid erf met mestvaalt. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Gesmeed ijzeren muurankers met krullen.

De centrale vleugel, aan de straat gelegen, omvat van oost naar west: het woonhuis, een in de eerste helft van de 19de eeuw aan straatzijde gedichte doorgang (inrijpoort?) en de stal. Het woonhuis telt vier traveeën en anderhalve bouwlaag met kelder. Rechthoekige vensters uit de eerste helft van de 19de eeuw, van hergebruikte kalksteen met sponningbeloop, waarschijnlijk afkomstig van de vensters uit de eerste helft van de 18de eeuw; een venster in de straatgevel draagt het jaartal 1732. De stal is voorzien van een rechthoekig venster en dito deuren in kalkstenen omlijsting; de middenste deur is op de latei gedateerd 1733.

De twee haakse vleugels zijn dwarsschuren, de oostelijke thans omgevormd tot stal en opgenomen bij de hoeve nummer 5. Bakstenen korfboogpoorten; die van de oostelijke vleugel, thans gedicht, voorzien van kalkstenen posten, imposten en sluitstenen.

De straatzijde vertoont vensters uit de 19de eeuw, onder meer houten kozijnen met sponning, en op de plaats van de voormalige toegang tot het erf, een rechthoekige deur uit de eerste helft van de 19de eeuw in een omlijsting van hergebruikte kalksteen, en met oorspronkelijk houtwerk.