erfgoedobject

Burgerhuis in neobarokstijl

bouwkundig element
ID
4197
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4197
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Burgerhuis in neobarokstijl, gebouwd in opdracht van de juffrouwen Van den Bemden, naar een ontwerp door de architect Henri Thielens uit 1889. Het pand werd in 2003 gesloopt voor een nieuwbouwflat.

Henri Thielens staat vooral bekend voor het ontwerp van het neo-Vlaamserenaissance-kasteel Fester in de Karel Oomsstraat, en de talrijke burgerhuizen in conventionele neoclassicistische stijl, die hij vanaf de jaren 1880 tot 1914 in Antwerpen tot stand bracht. Omstreeks de eeuwwisseling realiseerden een reeks projecten voor de Société Anonyme Anversoise pour la Construction et l’Amélioration de Maisons d’Ouvriers, waaronder een complex burgerhuizen in de Grétrystraat.

Rijhuis van vier traveeën en vier bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien); later verhoogde dakverdieping met dakkapellen. Bakstenen lijstgevel verlevendigd met witte banden. Linker travee opgevat als licht vooruitspringend risaliet, gemarkeerd door een brede rechthoekige poort bekroond door een balkon; op de derde bouwlaag deurvenster afgedekt met klassiek entablement en gebroken driehoekig fronton. Hoge hoofdverdieping met rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren, versierd met driehoekige frontons en halfronde balkons op schelpvormig kraagstuk; gebogen, ijzeren leuningen. Voorts, rechthoekige vensters in omlijsting van platte banden met lekdrempels en paneel. Aangepaste begane grond.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1889#189.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neobarokstijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4197 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.