erfgoedobject

Sociale woonhuizen van 1923

bouwkundig element
ID
44055
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44055

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tweegezinswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Tweewoonst, gebouwd tussen 1921 en 1923 door de sociale huisvestingsmaatschappij De Goedkope Woning in Verwoest West-Vlaanderen (sinds 1951 opgeslorpt door De Mandel) op het gehucht Lizerne, naar ontwerp van Camille Van Elslande. De aannemer was waarschijnlijk Helbig en Verthé uit Zwevegem.

Een diephuis met tuitgevel van twee bouwlagen en zadeldak wordt geflankeerd door twee lagere, deels onderkelderde aanbouwsels onder aansluitende haakse zadeldaken (nokrichting parallel aan de straat). Spiegelbeeldschema met getoogde deur onder gestrekte druiplijst in de zijtuitgevels van de bijgebouwtjes. De architecturale vormgeving is regionalistisch en wordt gekenmerkt door materialen als donkerrode baksteen en pannen, en door bouwonderdelen als aandaken met muurvlechtingen, muurankers, bakstenen dorpels en kleine roedeverdeling voor de rechthoekige vensters.

Evaluatie

Deze tweewoonst heeft een architecturale waarde als voorbeeld van de bewust kleinschalige, ruraal geïnspireerde sociale woningbouw uit het interbellum. Belangrijke erfgoedelementen zijn de perceelstructuur en de regionalistische architectuur (schaal, silhouet en materiaalgebruik).

  • DE CAIGNY S. 2009: Tussen filantropie en macht. In de bres voor de belangen van de achterban, in: BAERT K. (ed.), Bouwen aan wederopbouw 1914/2050, Ieper, 159-161.
  • DEGRAEVE M. 2011: Camille Van Elslande op alle fronten. Modern architecturaal denken in een traditionele context, onuitgegeven masterproef UGent, Vakgroep Kunstwetenschappen, 131-132 & cat. A39.
  • DELEPIERE A.-M., HUYS M. & LION M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
  • L’Habitation à Bon Marché 1923, 4, 82.
  • VERMEULEN B. 1995: 75 jaar Bouwmaatschappij "De Mandel" 1920-1995, Roeselare, 53-54.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine; Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sociale woonhuizen van 1923 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44055 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.