erfgoedobject

Eeheidsbebouwing van stadswoningen

bouwkundig element
ID
51199
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51199

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van enkelhuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw; twee traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, leien en mechanische pannen). Rode baksteenbouw, bij nr. 41 witbeschilderd, op een met schijnvoegen gecementeerde plint. Gevelordonnantie met verwerking van traditionele elementen als de ritmerende Brugse traveeën met metselmozaïek op de borstweringen, sierankers, baksteenfriezen en houten dakvensters in puntgevel. Afwijkend zijn de grijsbeschilderde negblokken met druiplijst, de gietijzeren latei met rozetten en deels behouden houtwerk met T- indeling.


Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Eeheidsbebouwing van stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51199 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.