erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 5245   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5245

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Kloosterstraat en Vlaanderenstraat, te dateren in het derde kwart van de 19de eeuw. Afgeschuind hoekhuis van zeven traveeën en vier bouwlagen onder een latere pseudo-mansarde (leien). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een plint uit blauwe hardsteen. De compositie legt de klemtoon op de afgeschuinde hoektravee, die boven het winkelportaal wordt gemarkeerd door een balkon met doorgetrokken borstwering en consoles. Registers van rechthoekige bovenvensters met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijsting, in de hoektravee vermeerderd met oren, op cordonvormende lekdrempels; bewaard houten schrijnwerk. Klassiek hoofdgestel met vernieuwde kroonlijst, in de hoektravee op consoles. Verbouwde pui.


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5245 (Geraadpleegd op 17-01-2020)