erfgoedobject

Traditioneel diephuis

bouwkundig element
ID: 5318   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5318

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Traditioneel diephuis op de hoek van Lange Brilstraat en Venusstraat, uit de eerste helft van de 17de eeuw. Hoekhuis van één bij drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de Venusstraat, pannen) waarin een klimmende dakkapel. De bepleisterde en beschilderde opstanden zijn mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. Trapgevel van vijf/vier treden met een overhoeks topstuk. Tijdens de 19de eeuw aangepaste rechthoekige deur- en vensteropeningen met hardstenen lekdrempels; in de geveltop een rechthoekig luik met bewaarde druiplijst.


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Traditioneel diephuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5318 (Geraadpleegd op 08-07-2020)