Traditioneel diephuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis

Beschrijving

Traditioneel diephuis op de hoek van Lange Brilstraat en Venusstraat, uit de eerste helft van de 17de eeuw. Hoekhuis van één bij drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de Venusstraat, pannen) waarin een klimmende dakkapel. De bepleisterde en beschilderde opstanden zijn mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. Trapgevel van vijf/vier treden met een overhoeks topstuk. Tijdens de 19de eeuw aangepaste rechthoekige deur- en vensteropeningen met hardstenen lekdrempels; in de geveltop een rechthoekig luik met bewaarde druiplijst.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine