Kasteel Rustenburg

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Oude Oostendse Steenweg
Locatie Oude Oostendse Steenweg 43, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters (geografische inventarisatie: 01-11-2002 - 31-05-2003).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel Rustenburg

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologiedreven, landhuizen
Datering16de eeuw

Beschrijving

Oude Oostendse Steenweg nummer 43. Voormalig Kasteel "Rustenburg", sinds 1965 in gebruik als psychiatrische instelling. Eerste vermelding in document van 1550, maar gaat wellicht terug tot een leengoed uit de 15de eeuw. In een document van 1752 is er sprake over "'t goed rustenburgh mette wallen ende dreven". Eén van de dreven is tot op heden deels bewaard gebleven cf. natuurstenen pilaren met bolbekroning. Het weliswaar sterk verbouwde hoofdvolume heeft een verankerde bakstenen witbeschilderde lijstgevel oorspronkelijk voorzien van een korfboogvormige koetsendoorrit in natuurstenen geblokte omlijsting.

Bron: Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia & Vanwalleghem, Aagje

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Oude Oostendse Steenweg

Oude Oostendse Steenweg (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.