erfgoedobject

Villa Les Deferlantes - La Goelette

bouwkundig element
ID
58427
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58427

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dubbelvilla in cottagestijl met Normandische inslag, zogenaamd "Les Deferlantes" (nummer 16-18) en "La Goelette" (nummer 20-22). Opgetrokken in 1912 naar ontwerp van architect Van Daele, in opdracht van de Gentse handelaar De Vreese-Capyo.

Naar verluidt voorheen gekend als villa "Albert-Elisabeth". Gelegen ten zuidoosten van het Stübbenpark, op het hoekperceel van de huidige Petunialaan en het Gallischpad. Is de eerste villa die gebouwd wordt op het duinengebied ten oosten van het park, langs de toenmalige "Parkweg", waarvan de aanleg - als oostelijke begrenzing van het park - voorzien was op het verkavelingplan van Stübben. Thans één van de weinig overgebleven duinhuizen aan het Stübbenpark, waar de oorspronkelijke bebouwing de laatste decennia vervangen is door villa-appartementen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de villa een tijd bezet door de Duitsers en beschadigd; de herstellingen gebeuren in 1947 ("Les Deferlantes") en 1948 ("La Goelette").

Dubbelvilla in cottagestijl met Normandische inslag, gelegen in deels verharde tuin, afgebakend door witgeschilderde bakstenen tuinmuur op zwart geschilderde plint. Thans deels bepleisterde en thans volledig witgeschilderde baksteenbouw op zwartgeschilderde plint van twee bouwlagen en half ondergrondse kelderverdieping onder pannen schilddak met sterk overkragende kroonlijst op houten schoren; klimmende dakkapellen. De villa heeft een zeer rijk silhouet door de erker aan de oostzijde die opmerkelijk is uitgewerkt als hoektoren met zeshoekige leien torenspits. Verdwenen topversiering op verschillende nokken. Typerende in- en uitspringende muurpartijen: balkons, deels vernieuwd bij nummer 20-22, overluifeld als gevolg van doorgetrokken bedaking; erkers onder bedaking met daktegels. Hoeksteunberen aan zuidzijde verwijzen naar de hoevestijl. Voornamelijk rechthoekige muuropeningen, in de hoektoren in getoogde nissen en afgewisseld met rondboogopeningen. Schuif- en driedelige ramen. Grotendeels behouden schrijnwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Betegelde trappen naar hoger gelegen rondbogige open inkomportalen. Garage (nummer 16-18) oorspronkelijk langs de westzijde; huidige half ondergronds ingewerkte garage aan noordzijde met uitbouw erboven is een latere uitbreiding, voorheen een open voorportaal met terras.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 209: Mutatieschetsen, Knokke-Heist, 1912/6, 1933/20.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Leggers, Knokke-Heist, artikels 1106, 1236, 1858, 2137, 2172, 2590.
  • Gemeentelijk archief Knokke-Heist, Bouwdossiers, Duinbergen, nr. K-H O.W. 29/1910.
  • Sint-Lukasarchief Brussel, Inventaris van het bouwkundig erfgoed in de villawijk Duinbergen te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB, deel III, mei-juni 1996.

Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa Les Deferlantes - La Goelette [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58427 (Geraadpleegd op )