Villa Les Deferlantes - La Goelette

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Knokke-Heist
Deelgemeente Heist
Straat Petunialaan
Locatie Petunialaan 16-22, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Knokke-Heist (adrescontroles: 14-01-2008 - 25-01-2008).
  • Inventarisatie Knokke-Heist (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2005).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Villa Les Deferlantes - La Goelette

Deze bescherming is geldig sinds 27-06-2003.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa's Les Deferlantes en La Goelette

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Dubbelvilla in cottagestijl met Normandische inslag, zogenaamd "Les Deferlantes" (nummer 16-18) en "La Goelette" (nummer 20-22). Opgetrokken in 1912 naar ontwerp van architect Van Daele, in opdracht van de Gentse handelaar De Vreese-Capyo. Beschermd als monument bij ministerieel besluit van 27/06/2003.

Naar verluidt voorheen gekend als villa "Albert-Elisabeth". Gelegen ten zuidoosten van het Stübbenpark, op het hoekperceel van de huidige Petunialaan en het Gallischpad. Is de eerste villa die gebouwd wordt op het duinengebied ten oosten van het park, langs de toenmalige "Parkweg", waarvan de aanleg - als oostelijke begrenzing van het park - voorzien was op het verkavelingplan van Stübben. Thans één van de weinig overgebleven duinhuizen aan het Stübbenpark, waar de oorspronkelijke bebouwing de laatste decennia vervangen is door villa-appartementen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de villa een tijd bezet door de Duitsers en beschadigd; de herstellingen gebeuren in 1947 ("Les Deferlantes") en 1948 ("La Goelette").

Dubbelvilla in cottagestijl met Normandische inslag, gelegen in deels verharde tuin, afgebakend door witgeschilderde bakstenen tuinmuur op zwart geschilderde plint. Thans deels bepleisterde en thans volledig witgeschilderde baksteenbouw op zwartgeschilderde plint van twee bouwlagen en half ondergrondse kelderverdieping onder pannen schilddak met sterk overkragende kroonlijst op houten schoren; klimmende dakkapellen. De villa heeft een zeer rijk silhouet door de erker aan de oostzijde die opmerkelijk is uitgewerkt als hoektoren met zeshoekige leien torenspits. Verdwenen topversiering op verschillende nokken. Typerende in- en uitspringende muurpartijen: balkons, deels vernieuwd bij nummer 20-22, overluifeld als gevolg van doorgetrokken bedaking; erkers onder bedaking met daktegels. Hoeksteunberen aan zuidzijde verwijzen naar de hoevestijl. Voornamelijk rechthoekige muuropeningen, in de hoektoren in getoogde nissen en afgewisseld met rondboogopeningen. Schuif- en driedelige ramen. Grotendeels behouden schrijnwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Betegelde trappen naar hoger gelegen rondbogige open inkomportalen. Garage (nummer 16-18) oorspronkelijk langs de westzijde; huidige half ondergronds ingewerkte garage aan noordzijde met uitbouw erboven is een latere uitbreiding, voorheen een open voorportaal met terras.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 209: Mutatieschetsen, Knokke-Heist, 1912/6, 1933/20.
  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 212: Kadastrale Leggers, Knokke-Heist, artikels 1106, 1236, 1858, 2137, 2172, 2590.
  • GEMEENTELIJK ARCHIEFKNOKKE-HEIST, Bouwdossiers, Duinbergen, nr. K-H O.W. 29/1910.
  • SINT-LUKASARCHIEF BRUSSEL, Inventaris van het bouwkundig erfgoed in de villawijk Duinbergen te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB, deel III, mei-juni 1996.

Bron: Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Callaert, Gonda; Hooft, Elise & Vanneste, Pol

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Petunialaan

Petunialaan (Knokke-Heist)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.