erfgoedobject

Herenhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 6630   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6630

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van mevrouw De Braekeleer, naar een ontwerp door de architect Lievin Van Opstal uit 1869.

Representatief voor zijn rijpe oeuvre, kwam het hotel De Braekeleer tot stand op het hoogtepunt van de succesvolle loopbaan van Lievin Van Opstal, die alleen al in de jaren 1870 meer dan honderd woningen realiseerde in Antwerpen, gaande van klassieke burgerhuizen tot de meest prestigieuze herenwoningen voor het patriciaat, met een grote concentratie op de verkavelde voormalige krijgsgronden (Spaanse vesten). Actief van midden jaren 1840 tot kort voor 1900, liep zijn praktijk vanaf 1880 samen met die van zijn zoon en opvolger Edouard Van Opstal.

Met een gevelbreedte van vier travee├źn omvat de statige rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een geblokte benedenbouw en zware plint uit hardsteen . Nadrukkelijk horizontaal geleed, legt de gevelcompositie de klemtoon op de met stucwerk versierde bel-etage. Deze wordt in de twee middentravee├źn gemarkeerd door een balkon met doorgetrokken balustrade, en deurvensters onder een gebogen fronton met hanekam. Verder regelmatige registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen in geriemde omlijsting, met een entablement op de bel-etage, en onderdorpels op begane grond en bovenste verdieping. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Bewaard houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters met rolluikkasten.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1869#625.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Herenhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6630 (Geraadpleegd op 10-12-2019)