erfgoedobject

Eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl, architectenwoning Jules Hofman

bouwkundig element
ID
7207
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7207

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl naar ontwerp van Jules Hofman van 1893 in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier. De architect betrok zelf het middelste pand (nummer 69).

Het ensemble bestaat uit drie burgerhuizen waarvan nummers 67 en 71 identiek, doch in spiegelbeeld, met drie traveeën en drie bouwlagen. Hoger opgaande nummer 69 (architectenwoning Jules Hofman) met twee traveeën en vier bouwlagen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met imitatievoegen en doorlopende lekdrempels en kordons. Nummer 69 met kroonlijst op uitgelengde consoles; nummers 67 en 71 beëindigd met gelede architraaf en geornamenteerd fries. Laatstgenoemde op bovenverdieping afgelijnd door pilasters met composietkapitelen, hoofdverdieping met rechthoekige vensters en centraal balkon, deurvenster in entablementomlijsting; voorts rondboogvensters onder omlopende waterlijst, op bovenverdieping doorlopend en gekoppeld met deelzuiltjes. Nummer 69 met rechthoekige muuropeningen, op hoofdverdieping in entablementomlijsting onder driehoekig fronton. Verbouwde begane grond met recente garagepoort.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1893#494.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl, architectenwoning Jules Hofman [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7207 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.