Neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Drie neoclassicistische rijhuizen die deel uitmaken van de oorspronkelijke basisbebouwing van de straat. Kort na de eerste aanlegfase van de Bondgenotenlaan opgetrokken in 1866-1867 als drie bouwlagen hoge enkelhuizen, met vier of drie traveeën onder zadeldak. De vrij sobere bakstenen lijstgevels, voorheen bepleisterd, vertonen een typische opstand met in hoogte verkleinende registers, getoogde bovenvensters in geriemde of vlakke omlijsting - gesupprimeerd in nummer 143 -, al of niet tot cordons doorgetrokken lekdrempels, centrale bel-etagebalkons en aflijnende, thans vernieuwde hoofdgestellen. Nummer 139 onderscheidt zich door een bredere eerste travee, waarin zich oorspronkelijk een koetspoort bevond; de houten erker werd toegevoegd in 1907, de puibekleding en -indeling werd gewijzigd in 1955. Nummer 141 werd inmiddels op de gelijkvloerse verdieping aangepast, zie de zichtbare sporen. Nummer 143 behield zijn originele benedenordonnantie met verhoogde begane grond, sokkelvormende onderbouw waarin heden gedichte keldergaten, een door een steektrap voorafgegane verdiepte deur met nog bewaard houtwerk in een omlijsting met gedecoreerde dagkanten. Nog ten dele bewaard houten raamwerk.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 12893 (bouwvergunning 05.07.1867); dossier 13227 (bouwvergunning 12.09.1867); dossier 68785 (bouwverg. 09.02.1907); dossier 112176 (bouwvergunning 26.05.1955); dossier 11463 (bouwvergunning 28.09.1866).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie