• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Vivenkapelle

Beschrijving

Voormalige herberg "In de Meerminne", bestaande uit een eind-19de-eeuwse dorpswoning met bijhorende schuur, op een hoekperceel met kleine omhaagde voortuin. Geschreven bronnen melden al in 1530 een herberg op deze hoek, zijnde "Sint-Joris". Breedhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak (Vlaamse pannen); witgekalkte baksteenbouw met lage gepekte plint; fraai 19de-eeuws schrijnwerk in de rechthoekige muuropeningen. Rechts aansluitend, meegaand met de bocht in de straat, een schuur-stalvolume in donkere verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak; straatgevel met gesloten karakter: recente centrale rechthoekige poort ter vervanging van dichtgemetselde segmentboogpoort.

Gesloopt in 2005.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Beschermingsdossier DW387 en Archiefnummer W/262.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda