Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.
Hoeve "Ten Driessche", voorheen kern van de heerlijkheid "Ten Driessche" (zie Driesstraat), voor het eerst vermeld in 1645 en wellicht zogenaamd naar de middeleeuwse bezitter. Eertijds gelegen in de "cerc ten Driessche" een wijk gelegen in de "Poelberghoek", een van de prekadastrale indelingen van Tielt-buiten volgens het landboek van 1645.
Huidige losstaande hoevegebouwen opklimmend tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw, confer twee parallelle volumes met enkele kleine bijgebouwtjes weergegeven op het primitief kadasterplan (ca. 1830). Volgens kadaster wordt in 1930 een nieuw bijgebouw opgetrokken in de noordwestelijke hoek van het erf en in 1946 wordt het 19de-eeuwse woonhuis verbouwd, net als een kleiner bijgebouw. In de tweede helft van de 20ste eeuw krijgt de stalvleugel een uitbreiding aan de erfzijde.
Omhaagd erf met toegang afgezet door knotbomen; restant van poel aan de straatzijde. IJzeren toegangshek. Erf met losse verharding en beboomde grasperken. Ten noorden van het erf, eenlagig boerenhuis onder zadeldak (nok loodrecht op straat; mechanische pannen). Witgeschilderde baksteenbouw op hoge gecementeerde plint; muurankers. Rechthoekige muuropeningen met natuurstenen onderdorpels. Klein beglaasd houten gevelkapelletje aan oostzijgevel waarin beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Ten zuiden van het erf, haakse bakstenen schuurstalvleugel onder overkragend zadeldak (mechanische pannen) met rechthoekige poort; verbouwd in de 20ste eeuw, zie stalvensters onder rechte latei en uitbreiding onder golfplaten bedaking aan erfzijde. Losstaand stalletje en hondenhok. Recente open loods ten zuidoosten van het erf.
S.N. 1878: Tieltsche Mengelingen, getrokken uit de Archiven der Stad, Roede en Vierschare, Tielt, 108-110.
DE FLOU K. 1923: Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel III, Brugge, kolom 585-586.
HOLLEVOET F. e.a. 2005: Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 214.
Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)