Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

519 resultaten


ID: 38981 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof

Kerkstraat (Dilbeek)
Georiënteerde gotische kerk met een basilicale aanleg, in de kern opklimmend tot de 13de eeuw, met aanpassingen uit verschillende periodes en restauraties tijdens de 19de en begin 20ste eeuw en met ommuurd kerkhof.


ID: 38937 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Ambrosius

Verheydenstraat (Dilbeek)
Georiënteerde gotische parochiekerk gelegen in het dorpscentrum van Dilbeek in oorsprong omgeven door een ommuurd ovaal kerkhof.


ID: 71138 | Bouwkundig element

Toren van de oude Sint-Martinuskerk

Oude-Kerkstraat (Dilsen-Stokkem)
De kerk van Dilsen is een zeer oude stichting, opklimmend tot de Karolingische periode. In 1556 wordt deze nieuwe kerk gewijd maar in de brand van 1590 wordt ze verwoest. De heropbouw duurt tot 1617.


ID: 200336 | Bouwkundig element

De Wal langs de Stadsgraaf

Senator G. Ruttenstraat, Wal (Dilsen-Stokkem)
Bij grondwerken in 1971 werden de funderingen van de Dilserpoort blootgelegd. Ze hadden een breedte van 3,60 meter. De muren waren opgetrokken uit baksteen, maaskeien en mergelblokken. De poort had een centrale gewelfde doorgang met aan weerszijden een torentje met schietgaten.


ID: 200338 | Bouwkundig element

Wal langs Tugelaplein

Steenkuilstraat (Dilsen-Stokkem)
Pas in de 15de-16de eeuw verschaffen archivalische bronnen inlichtingen over de stadsverdediging. De stadsplattegrond van Stokkem beschreef nagenoeg een vijfhoek met een omtrek van 1540 m. Op de hoeken stonden ronde torens of bastions.


ID: 200339 | Bouwkundig element

Aarden wal

Wal (Dilsen-Stokkem)
Vermoedelijk bestond het verdedigingssysteem uit een aarden wal met bovenaan een houten palissade en voorafgegaan door een brede watergracht. Pas in de 15de-16de eeuw verschaffen archivalische bronnen inlichtingen over de stadsverdediging.


ID: 12911 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius de Eremijt

Drie Eikenstraat (Edegem)
Georiënteerde grotendeels gotische kruiskerk uit de 16de tot 17de eeuw, met westtoren uit de 15de eeuw en zijbeuken van 1888.


ID: 8251 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas en Leonardus

Aaigemdorp (Erpe-Mere)
Eenvoudige hallenkerk, gedateerd 1786 met vroeggotische toren van circa 1300. Driebeukige kerk van vier traveeën, een koor met twee rechte traveeën afgesloten door een achtzijdige toren en éénlaagse noordelijke en zuidelijke sacristie in de oksels van koor en schip. Strenge classicistische voorgevel, geritmeerd door Toscaanse pilasters. Tegen de toren, ten oosten, een calvarie met beelden uit de 18de eeuw.


ID: 8297 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Paulus Bekering met kerkhof

Ottergemdorp (Erpe-Mere)
Van de oorspronkelijke laatromaanse parochiekerk bleef enkel het koor uit de tweede helft van de 13de eeuw bewaard. Neoclassicistische toren uit de tweede helft van de 19de eeuw. Neogotisch schip, kruisbeuk en zuidoostelijke sacristie van circa 1900 naar ontwerp van architect Hendrik Geirnaert ter vervanging van het éénbeukige schip. Omringend kerkhof met bakstenen muur gemarkeerd door ezelsrug. Op het kerkhof een collectie voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens.


ID: 301119 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kanaal De Lieve

Evergem (Evergem), Gent, Wondelgem (Gent), Ronsele, Vinderhoute, Waarschoot, Zomergem (Lievegem)
De Lieve is een historisch binnenscheepvaartkanaal dat tussen 1251 en 1269 van Gent naar Damme, oorspronkelijk Aardenburg, gegraven werd. De bloeiperiode situeert zich in de 13de en 14de eeuw. In Gent, Evergem en Lievegem is het kanaal in stukken als open waterloop bewaard gebleven.