Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

471 resultaten


ID: 40951 | Bouwkundig element

Kasteel van Relegem en aanhorigheden

Hoogstraat 220, 226, 230 (Zemst)
Het huidig waterslot respecteert de algemene opzet van de 14de-eeuwse waterburcht, ten westen een kasteelhoeve met geplaveid erf, bij de ingang van het domein een conciërgewoning.


ID: 134165 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Relegem

Hoogstraat 220, 226, 230 (Zemst)
Omgracht kasteel uit de tweede helft van de 18de eeuw met middeleeuwse kern en kasteelhoeve; omliggend landschappelijk park van circa 8 hectare; ontstaan uit de samenvoeging van twee kasteeldomeinen met vroeglandschappelijke, in 1810-1820 aangelegde tuinen; relicten van de oude toestand, monumentale bomen.


ID: 302888 | Archeologisch geheel

Hof van Nedergem

Jagers te-Voetlaan 52-54 (Zemst)
Nagenoeg intact bewaarde funderingsresten van een middeleeuwse omwalde site, vermoedelijk daterend uit de 14de eeuw, gevormd door een middelgrote vierkante donjon met waterput op de binnenkoer en een bijna vierkante ommuring binnen een circa 12 meter brede omgrachting.


ID: 41029 | Bouwkundig element

Sluistoren en watermolen

Watermolenstraat (Zemst)
Overblijfsel van een middeleeuwse sluistoren uit eind 13de of begin 14de eeuw, iets meer stroomafwaarts zijn de ruïnes van de watermolen die erbij hoorde.


ID: 9661 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Markt (Zottegem)
Kruiskerk gelegen ten noorden van het Marktplein. Zottegem was voorheen voor de bediening afhankelijk van Strijpen; in de 14de eeuw, zelfstandige parochie met gotische kruiskerk; in 1564 en 1645, geteisterd door brand en verwoestingen; enkel het koor en de middenbeuk bleven bewaard. Door de eeuwen meermaals aangepast en uitgebreid.


ID: 9711 | Bouwkundig element

Kapel

Molenbeekstraat (Zottegem)
Noordelijk transept van de vroegere parochiekerk, opklimmend tot de 14de-15de eeuw en gesloopt in 1858. Opgetrokken uit Balegemse zandsteen in onregelmatig verband op een rechthoekige plattegrond. Omringend beboomd kerkhof onder meer met beuken.


ID: 9797 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met omgevend kerkhof

Oombergenstraat (Zottegem)
De kerk is ingeplant op een verhevenheid in een ommuurd kerkhof met een hoofdtoegang met ijzeren poort ten westen, bereikbaar via een trap met arduinen treden. Van de éénbeukige romaanse kerk is het schip gedeeltelijk bewaard. Eind 14de - begin 15de eeuw werd een massieve vierkante westtoren gebouwd, geflankeerd door een rond traptorentje. In 1579 en 1582 werd de kerk vernield door brandstichtingen. Vanaf 1597 werkte men aan de heropbouw van de vernielde kerk. later nog meermaals uitgebreid en aangepast.


ID: 9759 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Paulus Bekering met kerkhof

Sint-Paulusplein 2 (Zottegem)
Inplanting op een lichte verhevenheid en omgeven door een ommuurd kerkhof met graftekens; twee treuressen voor het westportaal. Heterogeen gebouw, resultaat van verschillende bouwcampagnes en restauraties. Oorspronkelijk éénbeukige romaanse kerk voor het eerst vermeld in 1176.


ID: 302105 | Archeologisch geheel

Spaanse citadel van Zoutleeuw

Bethaniastraat, Koepoortstraat, Stationsstraat (Zoutleeuw)
De site van de Spaanse Citadel bevat zowel boven- als ondergronds nog archeologische restanten van de 14de-eeuwse stadsomwalling en 17de-eeuwse vesting met de citadel van Zoutleeuw.


ID: 43127 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Leonardus

Grote Markt (Zoutleeuw)
Fraai gotisch geheel met gevel met twee torens, de werken werden aangevat rond 1231.