Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6318 resultaten


ID: 34645 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Cornelius

Markt (Aalter)
De kerk werd volledig heropgebouwd eind 15de en eerste helft van de 16de eeuw. Alleen de natuurstenen gevel van de zuidelijke transeptarm kan opklimmen tot de 12de-13de eeuw. Vernieling tijdens de godsdiensttroebelen, gevolgd door restauratie en wederopbouw in de loop van het eerste kwart van de 17de eeuw. In 1901-1903 werd de kerk onder leiding van architect J. Goethals vergroot met twee traveeën met een nieuwe westgevel en doopkapel.


ID: 34835 | Bouwkundig element

Hof Axenwalle

Moerstraat 21 (Aalter)
Oude hoeve met losse bestanddelen in omhaagde boomgaard. Witgeschilderde bakstenen hekpijlers met zadeldakje met ijzeren hek. In kern opklimmend tot de 17de of 18de eeuw. Boerenwoning van acht traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak, daterend uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Bakstenen dwarsschuur en bakhuis vermoedelijk uit dezelfde bouwperiode.


ID: 34686 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oostmolenstraat 271 (Aalter)
Hoeve met losse bestanddelen, opklimmend tot de 17de eeuw. Ten noorden, boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, op balk van schoorsteenmantel 1886 gedateerd. Dwarsschuur en stallen uit 1821 met ervoor liggende mestvaalt. Rechter travee van voormalig wagenhuis verbouwd tot varkensstal.


ID: 33371 | Bouwkundig element

Hoeve Prinsenhof

Prinsengoeddreef 39 (Aalter)
Historisch belangrijke hoeve en neerhof van het voormalige grafelijke domein en foncier van de heerlijkheid van het Knesselaarse, minstens opklimmend tot begin 13de eeuw doch vermoedelijk van Frankische oorsprong en oudste nederzetting in de streek. Aangepast boerenhuis van oorspronkelijk vijf + twee traveeën onder zadeldak, vermoedelijk vernieuwd in de loop van de 19de eeuw.


ID: 34843 | Bouwkundig element

Hoeve Spildoorn

Spildoorn 4 (Aalter)
Gebouwd als onderdeel van het Groot Fort Sint-Filips, misschien oorspronkelijk een soort kazerne of woning voor de troepen naast het fort, gelegen op gronden van Joos Patheet. Boerenwoning en tweegezinswoning, van één bouwlaag onder zadeldak; op zijgevel in cartouche gedateerd 1614. Ten noordoosten, vierkante duiventoren uit het eerste kwart van de 17de eeuw onder zadeldak.


ID: 33409 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Medardus

Urseldorp (Aalter)
Ingeplant op een hoogterug in de westtip van een vermoedelijk tot de Frankische periode opklimmende driehoekige dries. Omringend kerkhof en ijzeren omheining verdwenen bij de verbreding van de Eekloseweg circa 1966.


ID: 33418 | Bouwkundig element

Vrekkemkapel

Vrekkemstraat (Aalter)
Barok kapelletje op rechthoekige plattegrond, met één travee onder zadeldak, wellicht opklimmend tot de 17de eeuw doch over het ontstaan is niets gekend.


ID: 33420 | Bouwkundig element

Hoeve

Vrekkemstraat 86 (Aalter)
Achterin boomgaard, hoeve met schuin ingeplant woonhuis en grote schuur en bakhuis.


ID: 34867 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zuttershoek 6 (Aalter)
Hoeve gelegen achterin boomgaard, naar verluidt opklimmend tot 1632 en nog steeds door dezelfde familie bewoond. Rood-witgeschilderd ijzeren hek tussen ronde bakstenen pijlers.


ID: 122156 | Bouwkundig element

Begijnhof, Aarschot

Begijnhof 15-21, Statiestraat 1 (Aarschot)
In 1259 schonken Hendrik III van Brabant en Aleydis van Bourgondië hun schuur en omgeving voor de oprichting van een nieuw begijnhof, dat zich verder uitbreidde, rondom een plein, in de nabijheid van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.