Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13224 resultaten


ID: 23822 | Bouwkundig element

Hoeve Heerlijkheid van Schiervelde

Diksmuidsesteenweg 357 (Roeselare)
Losse bestanddelen rondom een groot, deels verhard en deels gegoten erf, toegankelijk via een ijzeren poort en bekasseide oprit in de Bietstraat.


ID: 23426 | Bouwkundig element

Hoeve Onledegoed

Foncierstraat 20 (Roeselare)
Historische hoeve. Losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, trapezoïdaal opgesteld rondom een onverhard erf. Voor noordelijke stalvleugel gekasseide stoep.


ID: 23848 | Bouwkundig element

Stadhuis Roeselare met belfort

Grote Markt 2 (Roeselare)
Het complex uit het derde kwart van de 18de eeuw en de 20ste eeuw ligt ten zuiden van de Grote Markt. In zijn huidige vorm, samenstel van het "Oude Stadhuis" van 1769-1771 met uitbreiding van 1924-1925. Totaalbeeld met recentere uitbreidingen: L-vormig bouwblok begrensd door Grote Markt, Zuidstraat en Botermarkt.


ID: 23412 | Bouwkundig element

Hoeve

Heirweg 199 (Roeselare)
Hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, U-vormig opgesteld rondom een onverhard erf.


ID: 23267 | Bouwkundig element

Baljuwhuis Goudenhooft

Hoogstraat 10 (Roeselare)
Woning opgetrokken in opdracht van Peter Goudenhooft, hoofdbaljuw te Roeselare en Rumbeke. Hooghuis: onderkelderd breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; merkwaardig uitgewerkte schoorsteenpijp van baksteen met gekorniste lijsten en halfzuiltjes. Laaghuis: grotendeels 19de-eeuwse constructie, doch mogelijk met oudere 18de-eeuwse kern. Lage witbepleisterde lijstgevel van vijf traveeën onder zadeldak. Links, verankerde bakstenen poort met muurnisje, die toegang geeft tot erf en 19de-eeuwse hoevegebouwen onder meer dwarsschuur met horizontale plankenbeschieting.


ID: 23266 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hoogstraat 2 (Roeselare)
Burgerwoning uit de tweede helft van de 18de eeuw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Bakstenen lijstgevel met later aangebrachte cementberaping uit het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw. Getoogde vensters in geprofileerde omlijsting; sierlijke sluitstenen en borstwering voor de tweede bouwlaag. Deur met gedeeld bovenlicht in typerende bakstenen omlijsting; arduinen bordes.


ID: 23281 | Bouwkundig element

Hoeve

Ieperseweg 129 (Roeselare)
Losse lage baksteenbouw, opgesteld rondom een onverhard erf, met ten noorden, boomgaard afgezoomd door meidoornhaag; moestuin achter het boerenhuis. Ten oosten, voor de stalvleugel, voormalige vaalt, nu siertuin. Ten oosten, erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek.


ID: 23414 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige Kruisverheffing

Izegemseaardeweg 1 (Roeselare)
Parochiekerk Heilige Kruisverheffing. Voorheen de Sint-Germanuskerk. Georiënteerd bedehuis. De in 1608-1628 herbouwde laatgotische pseudo-hallenkerk met kruisingstoren werd in 1786-1788 vergroot en kreeg in 1830 rondboogvensters. In 1923-1925, na verwoesting in de Eerste Wereldoorlog, heropbouw naar ontwerp van architect Louis Verstraete (Izegem), als gotische hallenkerk met dezelfde oriëntering, echter zuidwaarts opgeschoven met als gevolg een noordoostelijke inplanting van de toren. Ten noorden van de kerk, standbeeld voor militaire en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen naar ontwerp van A. Alliet en Heilig Hartbeeld (1929).


ID: 23942 | Bouwkundig element

Hoeve

Izegemseaardeweg 283 (Roeselare)
Hoeve aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), bestaande uit twee gealigneerde losse bestanddelen ter hoogte van huidig woonhuis en stal; op de Vander Maelenkaart (circa 1850), U-vormige opstelling, die tot op heden bewaard gebleven is. Losse lage bestanddelen van donkere verankerde baksteen onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen) gegroepeerd rond begrint erf.


ID: 215059 | Bouwkundig element

Hoeve 't Meesegemgoed

Kachtemsestraat 360 (Roeselare)
Eertijds omgrachte hoeve, tijdens het ancien régime foncierhoeve van de heerlijkheid Meesegem. Boerenhuis uit de 18de eeuw, wagenhuis en schuur uit de eerste helft van de 19de eeuw, chicorei-ast van omstreeks 1900.