Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13224 resultaten


ID: 23294 | Bouwkundig element

Herberg Oud Stadhuis Rumbeke

Kerkplein 18 (Roeselare)
Hoekpand met herberg zogenaamd "Oud Stadhuis Rumbeke" van het type afspanning + woonhuis en feestzaal. Breedhuis met 18de-eeuwse kern; zeven traveeën en twee bouwlagen onder gebogen zadeldak met gewijzigde dakhelling, zie bouwnaden en sporen van vlechtingen in linker zijgevel.


ID: 23310 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen in eenheidsbebouwing

Kwadestraat 2-4 (Roeselare)
Eenheidsbebouwing van twee arbeidershuisjes met 18de-eeuwse kern. Lage, witbeschilderde baksteenbouw van drie traveeën onder zadeldak.


ID: 23328 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg 2-4 (Roeselare)
Omwald kasteel met zuidelijk voorhof bestaande uit oost gelegen poortgebouw met aanpalend koetshuis en conciërgewoning en westelijk poortgebouw met aanpalende paardenstal. Voorheen omwald neerhof ten westen van het kasteel en ten oosten motte met bloemenhof. Park ten noorden toegankelijk via 18de-eeuwse bakstenen hekpijlers met natuurstenen vazen. Sterrenbos met tiental lanen uitkijkend op de kerktorens van Roeselare en Rumbeke, op molens en op speciaal daartoe opgerichte beelden. In het park nog een Engelse tuin met merkwaardige bomen, twee kwadrantvijvers en een derde vijver aan de overzijde van de Moorsleedsesteenweg,


ID: 300748 | Landschappelijk element

Park van het Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg 2-4 (Roeselare)
Het domein van het Kasteel van Rumbeke of het zogenaamde Kaasterkasteel bevindt zich in een dal van de Regenbeek.


ID: 23456 | Bouwkundig element

Klooster van de grauwzusters

Nonnenstraat 1 (Roeselare)
Huidig gebouwencomplex uit de 16de, 17de, 18de, 19de en 20ste eeuw. Vleugel aan Grote Markt: voormalige herberg Den Gouden Leeuw, nu geïntegreerd in het klooster. Links aan marktzijde: na de Tweede Wereldoorlog heropgebouwde vleugel van 1953, in historiserende stijl die aansluit bij de laatgotische trapgevel. Volume zijde Nonnenstraat: klooster met leef- en woonruimte en kapel grosso modo daterend uit de 19de eeuw. Heilige Laurentiuskapel met oude kern van drie traveeën van 1700, in 1857 verbouwd en uitgebreid door architect J.B. de Bethune.


ID: 23538 | Bouwkundig element

Hoeve 't Voordeel

Oude Stadenstraat 11 (Roeselare)
Losse, lage bakstenen bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een begraasd erf, toegankelijk via een begrinte toegangsweg met ijzeren poort, over de Duivelsbeek. Gegoten stoep voor het woonhuis, kasseien voor de stalvleugel. Ten zuiden van het woonhuis, bakhuis en tabaksast.


ID: 92157 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Martinus

Plaats (Roeselare)
In 1779-1781 bouwden Pieter en zoon Lambert-Benoit van Peteghem (Gent) een nieuw orgel; de orgelkast werd gemaakt door J. Staes (Rumbeke). Daarna werd het orgel meermaals aangepast.


ID: 23380 | Bouwkundig element

Hoeve 't Hoveke

Rennevoordestraat 20 (Roeselare)
Hoeve met losse bestanddelen van verankerde rode baksteen onder pannen zadeldaken rondom een onverhard en deels begraasd erf met treurwilg in het midden.


ID: 23431 | Bouwkundig element

Boerenwoningen

Schoolstraat 7-9 (Roeselare)
Achterin gelegen boerenwoningen met kern uit de tweede helft van de 18de eeuw, in voortuin met grasperk en heesters.


ID: 23447 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wagenbrugstraat (Roeselare)
Hoeve met losse, lage bestanddelen rondom een onverhard erf met toegang ten zuiden. Meidoornhaag, oude haag van haagbeuk, knotwilgen; notelaar bij het boerenhuis. Ten noorden boerenhuis met 18de-eeuwse kern, en ten oosten laag houten schuurtje en restant van tweeledig bakhuis.