Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 37412 | Bouwkundig element

Classicistische stadswoning

Wijngaardstraat 6 (Tongeren)
Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met zeer oude kern in stijl- en regelwerk (achtergevel), aangepast circa 1770 in classicistische stijl.


ID: 37578 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Wilstraat 8-12 (Tongeren)
Sterk verbouwde, gesloten hoeve met enkele resten van de oude kern.


ID: 87295 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hospitaal Ten Walle

Bruggestraat 12 (Torhout)
Historisch complex, gelegen langsheen de Bruggestraat, de belangrijkste invalsweg vanuit het noorden. Geheel bestaande uit verscheidene, witgeschilderde, bakstenen vleugels boven gepekte plint, grosso modo rechthoekig en gesloten opgesteld rondom deels geplaveide en deels gekasseide binnenkoer. Gebouwen ingeplant midden een grastuin, ten noorden en ten zuiden afgezet door middel van recent laag bakstenen muurtje onder ezelsrug (ter vervanging van vroegere hoge muur). Binnenkoer ten oosten toegankelijk via toegangspoort. Rij gekandelaarde lindes ten zuidoosten.


ID: 87314 | Bouwkundig element

Samenstel van stadswoningen

Burg 25-27 (Torhout)
Samenstel mogelijk met oudere kern uit eind 18de eeuw of het begin van de 19de eeuw. Breedhuizen van twee bouwlagen onder gemansardeerd zadeldak met bepleisterde lijstgevels met geriemde vensteromlijstingen.


ID: 87343 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Site 's Gravenwinkel met tuin

Fraeysstraat 3 (Torhout)
De oorspronkelijk omwalde site met tuin gaat terug op een voormalige grafelijke verblijfplaats. Huis met 18de-eeuwse kern en voormalig koetshuis met stal. Tuin met bewaarde 19de-eeuwse kenmerken: centraal verdiept gazon, solitaire parkbomen, struikenmassieven en rondgaand aarden pad. Centraal op nieuwe plaats heropgebouwde, witgeschilderde kapel (circa 2000) met bewaarde nis. De oorspronkelijke kapel stond op de hoek van het domein en dateerde van 1867.


ID: 87385 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Keibergstraat 39 (Torhout)
Achterin gelegen hoeve met bestanddelen opgesteld in L-vorm rondom erf (op het primitief kadasterplan U-vormig opgesteld rondom erf). Ten noordwesten van het erf, boerenhuis met rechts aansluitend stalling.


ID: 87413 | Bouwkundig element

De hoge Schure

Kortemarkstraat 165 (Torhout)
Hoevesite zogenaamd De hoge Schure, met twee losse bestanddelen aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Ten zuiden van het erf, resterende dwarsschuur met 18de-eeuwse kern, zie hoge roodbakstenen straatgevel met asemgaten en het gebruik van gele baksteen voor hoekkettingen en de omlijsting van de korfboogpoort. De linker- en rechtertravee zijn later toegevoegd. Rechts, restant van beplankt stijl- en regelwerk.


ID: 87416 | Bouwkundig element

De Slaringhoeve

Kortemarkstraat 209 (Torhout)
Hoeve met losse bestanddelen uit het laatste kwart van de 18de eeuw (zie ingemetseld jaartal topgevel), zogenaamd "DE SLARINGHOEVE", zie houten naambord. Naamgeving naar de herberg "Slarin Cab." aangeduid op de kaart van Ph. Vander Maelen (1846-1854) en het gehucht "Slarrin" aangeduid op de kaarten van het Militair Cartografisch Instituut (1861, 1883 en 1911).


ID: 87417 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kortemarkstraat 229 (Torhout)
Hoeve met losse bestanddelen in U-vorm opgesteld rondom begraasd erf met oude boomgaard. Site omzoomd met meidoornhaag. In kern 18de-eeuwse site, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met losse bestanddelen. De huidige constellatie met centraal boerenhuis, links hiervan wagenschuur, rechts hiervan lange schuur gaat vermoedelijk minimaal terug op primitief kadasterplan (circa 1830, zie mutatieschets 1857, 'toestand voor', de hoeve wordt eigendom van J. Deman-Vanoutrive uit Brugge). Het huis en de wagenschuur zijn 18de-eeuws.


ID: 87420 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kwakkelstraat 2 (Torhout)
Hoeve met losstaande bestanddelen L-vormig gegroepeerd rondom een begraasd erf. Site als dusdanig aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846), op laatst genoemde kaart met U-vormige opstelling en enkel kleine gebouwtjes.