Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 87580 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Tegelarestraat 5 (Torhout)
Hoeve met losstaande bakstenen bestanddelen onder zadeldaken. Site als dusdanig aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846).


ID: 87583 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Veldstraat 13 (Torhout)
Hoeve als site met losstaande bestanddelen als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Losse bestanddelen L-vormig opgesteld rondom begraasd erf.


ID: 87588 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Mariakapel met lindes

Voshoekstraat (Torhout)
Mariakapel geflankeerd door twee lindebomen. In de volksmond zogenaamd "Boterkapelleke", zie devotie ter bescherming tegen slechte melk van de koeien. Zou volgens literatuur dateren uit het einde van de 18de eeuw, is echter niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de kaart van Ph. Vander Maelen (1846-1854). Volgens het kadaster wordt de kapel in 1861 gebouwd door landbouwer Carolus Borra.


ID: 87589 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Voshoekstraat 4 (Torhout)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen U-vormig rondom het erf gegroepeerd, deels uit de tweede helft van de 18de eeuw en het begin van de de 19de eeuw, zie aanduiding van data in het huis en de daarbij aansluitende stalling. Bij de erfoprit, kapel.


ID: 87604 | Bouwkundig element

Arduinen schamppalen

Wollesteeg (Torhout)
Twee arduinen schamppalen uit de 18de of 19de eeuw.


ID: 87606 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zandstraat 1 (Torhout)
Lichtjes achterin gelegen hoeve met losse bakstenen bestanddelen rondom het erf, enkel het boerenhuis en het bakhuis zijn bewaard (nieuwe loodsen). Restant van boomgaard bewaard. Erftoegang geflankeerd door twee linden. Recent nieuw woonhuis aan de straatzijde.


ID: 87612 | Bouwkundig element

Oude posterij

Zuidstraat 12 (Torhout)
Op vandaag café met een cementering uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Echter oudere 18de-eeuwse kern. Volgens infobordje gaat dit gebouw terug op de zogenaamde "Oude Posterij" en was het huis vanaf het derde kwart van de 18de eeuw (Oostenrijkse periode) een herberg en logementshuis. Eénlaags breedhuis onder pannen mansardedak.


ID: 87372 | Bouwkundig element

Restant van industriële gebouwen

Zwanestraat 2 (Torhout)
Restant van industriële gebouwen, vermoedelijk restant van de huidenvetterij Van Caillie die vanaf de jaren 1760 tot aan de Zwanestraat loopt. Het complex is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830).


ID: 308870 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Balenbergstraat 47-49 (Tremelo)
Langgestrekte hoeve die zich onderscheidt van de meeste langgestrekte hoeves doordat de woning twee volwaardige woonverdiepingen bevat. Dit en de voor Tremelo aanzienlijke grootte van de hoeve zorgt voor een voornaam uitzicht van de site. De hoeve staat loodrecht op de straat met een opeenvolging van een schuur en stal onder hetzelfde zadeldak met daarnaast de woning in het verlengde geplaatst maar met een hoger zadeldak. Het geheel is opgetrokken in baksteen in een traditionele stijl en dateert op basis van de stijlkenmerken waarschijnlijk uit de tweede helft van de 19de eeuw. De hoeve wordt al op de Ferrariskaart op de huidige locatie weergegeven en heeft daarom mogelijks een 18de -eeuwse of oudere kern. Het gebouw heeft een sobere vormentaal met getoogde vensteropeningen, natuurstenen dorpels, een uitgesproken bakstenen tandfries en muurankers als belangrijkste elementen.


ID: 308874 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Barbarastraat 89 (Tremelo)
Langgestrekte hoeve in traditionele stijl die al op de Ferrariskaart aangeduid staat, bestaande uit een geheel van anderhalve bouwlaag, typisch voor de streek. Het woongedeelte bevindt zich aan de zuidkant en heeft anderhalve bouwlaag en vier traveeën. Hiernaast bevinden zich de voormalige stal en schuur. Door een recente renovatie waarbij de hele gevel gepleisterd werd is het moeilijk te bepalen welke elementen er nog bewaard zijn.