Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 540 | Bouwkundig element

Tuinprieel

Demerlaan 2A (Bilzen)
Het tuinprieeltje, aanvankelijk een kapel, dateert van 1749 en werd gebouwd door Ferdinand Damiaan Hendrik, Baron van Sickingen von Ebernburg, landcommandeur van Alden Biesen, in de tuin van de pastorie.


ID: 628 | Bouwkundig element

Kapel van 1754

Dorpsstraat (Bilzen)
Rechthoekige kapel, gelegen op de hoek van de Steenveldstraat. Eén travee onder zadeldak.


ID: 652 | Bouwkundig element

Kapel gedateerd 1744

Grammestraat (Bilzen)
Rechthoekige kapel van één travee onder zadeldak, gelegen in de bocht van de weg en geflankeerd door een oude beuk. De kapel werd recent sterk gerestaureerd.


ID: 133156 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden bij Kasteel Groenendaal

Groenendaal (Bilzen)
Drie oude gekandelaarde linden markeren een 18de-eeuwse situatie waarvan we nu nog enkel de sporen terug vinden op de kadasterkaart. Het zijn hoogstwaarschijnlijk hoekbomen die geplant zijn bij een kruising van dreven. Enkel de boom in het weiland had een takvrije stam waarvan de stamomtrek kom gemeten worden.


ID: 758 | Bouwkundig element

Kasteel Groenendaal

Groenendaal 1-2 (Bilzen)
Het kasteel is een U-vormig, nog gedeeltelijk omgracht gebouw, met oudste kern uit midden 17de eeuw. De kasteelhoeve, oorspronkelijke gebouw in Maasstijl, uit midden 17de eeuw-tweede helft 17de eeuw wordt in 1761 tot zijn huidige vorm verbouwd.


ID: 302714 | Landschappelijk element

Kasteelpark Groenendael

Groenendaal 1-2 (Bilzen)
Dit landgoed in het Limburgse dorpje Waltwilder, nu een deelgemeente van Bilzen, kende een ontwikkeling die exemplarisch is voor menig kasteeldomein in Limburg. De namen van Loonse, later Luikse families als Joncholt, Elderen, Lamboy, Grady en Rosen zijn er mee verbonden.


ID: 641 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Grote Mereweg 10 (Bilzen)
De gebouwen zijn gegroepeerd rondom een rechthoekige erf. Het woonhuis dateert uit de 17de eeuw of de eerste helft van de 18de eeuw, de overige gebouwen in hun huidige vorm uit de 19de eeuw.


ID: 656 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Grote Spouwenstraat 10 (Bilzen)
Ruime hoeve, eind 18de eeuw - eerste kwart 19de eeuw gebouwd door Willem Hardy Mercken op de plaats van een oudere hoeve.


ID: 678 | Bouwkundig element

Hoeve

Heesstraat 12 (Bilzen)
Rest van een hoeve, in de Atlas van de Buurtwegen van 1844 en nog op de stafkaart van 1872 aangeduid als een zeer ruim, gesloten complex.


ID: 605 | Bouwkundig element

Smidse

Holt 134 (Bilzen)
Thans gesloten complex, waarvan het oudste gedeelte de smidse is, ten westen van het erf.