Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 9822 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Ledebergstraat 43 (Zottegem)
Huis van één bouwlaag, drie traveeën onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw.


ID: 9756 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Leliestraat (Zottegem)
Volledig vervallen kapel met barokke inslag, uit de 18de eeuw. Rechthoekige plattegrond van drie traveeën met halfronde koorsluiting; derde travee en halfronde apsis vermoedelijk uitbreiding uit de 19de eeuw.


ID: 9710 | Bouwkundig element

Watermolen op de Molenbeek en molenaarshuis

Leopold III-straat 1 (Zottegem)
Watermolen op de Molenbeek met volledig verbouwd molenaarshuis, gelegen in een diepte aan de straat. Bovenslagmolen met ingebouwd metalen rad; het ontstaan gaat terug voor 1775. Hierbij aansluitend, recenter woonhuis van zes traveeën en anderhalve verdieping onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 9661 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Markt (Zottegem)
Kruiskerk gelegen ten noorden van het Marktplein. Zottegem was voorheen voor de bediening afhankelijk van Strijpen; in de 14de eeuw, zelfstandige parochie met gotische kruiskerk; in 1564 en 1645, geteisterd door brand en verwoestingen; enkel het koor en de middenbeuk bleven bewaard. Door de eeuwen meermaals aangepast en uitgebreid.


ID: 9668 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Markt 12 (Zottegem)
Hoekhuis met drie bouwlagen van zeven en vijf traveeën, voorheen onder gebogen schilddak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw.


ID: 9663 | Bouwkundig element

Herenhuis in rococostijl

Markt 4 (Zottegem)
Huis van het dubbelhuistype in rococostijl met twee bouwlagen van negen traveeën onder steil zadeldak, uit de 18de eeuw, met bepleisterde en geschilderde baksteenbouw op gecementeerde plint.


ID: 9850 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Munkbosstraat 10 (Zottegem)
Een van de drie grote hoeven, de zogenaamde Munkboshoeven die eertijds samen met de nabij gelegen hoeve op het grondgebied Dikkelvenne de zogenaamde Ferme de la distillerie, deel uitmaakten van het bezit van de abdij van Ninove. Hoeve met bakstenen gebouwen op gepikte plint gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf met grasveld.


ID: 83581 | Bouwkundig element

Hoeve Ferme de la sucrerie

Munkbosstraat 12 (Zottegem)
Een van de drie grote hoeven, de zogenaamde Munkboshoeven die eertijds samen met de nabij gelegen hoeve op het grondgebied Dikkelvenne de zogenaamde Ferme de la distillerie, deel uitmaakten van het bezit van de abdij van Ninove. Suikerfabriek van de 19de eeuw. Heden semigesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, uit de 18de en de 19de eeuw, gegroepeerd op de drie zijden van een rechthoekig, deels gekasseid erf met linde- en fruitbomen.


ID: 9849 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Munkbosstraat 8 (Zottegem)
Een van de drie grote hoeven, de zogenaamde Munkboshoeven die eertijds samen met de nabij gelegen hoeve op het grondgebied Dikkelvenne de zogenaamde Ferme de la distillerie, deel uitmaakten van het bezit van de abdij van Ninove. Hoeve opklimmend tot de 18de eeuw met witgekalkte bakstenen gebouwen op gepikte plint onder zadeldaken en gegroepeerd rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats met centraal grasveld en bomen.


ID: 9797 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met omgevend kerkhof

Oombergenstraat (Zottegem)
De kerk is ingeplant op een verhevenheid in een ommuurd kerkhof met een hoofdtoegang met ijzeren poort ten westen, bereikbaar via een trap met arduinen treden. Van de éénbeukige romaanse kerk is het schip gedeeltelijk bewaard. Eind 14de - begin 15de eeuw werd een massieve vierkante westtoren gebouwd, geflankeerd door een rond traptorentje. In 1579 en 1582 werd de kerk vernield door brandstichtingen. Vanaf 1597 werkte men aan de heropbouw van de vernielde kerk. later nog meermaals uitgebreid en aangepast.