Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 9791 | Bouwkundig element

Herenhuis

Sint-Eligiusplein 1 (Zottegem)
Herenhuis van het dubbelhuistype, voorheen met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Rechts, uitgebreid met drie traveeën in de 19de eeuw. Links, twee haakse wagenhuizen. Rechts, van het woonhuis, L-vormige aanhorigheid, uit de 19de eeuw. Ommuurde tuin met ijskelder.


ID: 9818 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopneming met kerkhof

Sint-Hubertusplein (Zottegem)
Pseudobasiliek, gelegen op een hoogte met omringend, ommuurd kerkhof met een grote collectie aan 19de en 20ste-eeuwse graftekens; trappen aan westzijde. Van de gotische éénbeukige kerk uit de 13de eeuw zijn gebleven: koor, transept, kruisingstoren en vermoedelijk zuidelijke sacristi. Het driebeukig schip dateert uit de 18de eeuw. In 1776-1777, uitbreiding van schip met één travee.


ID: 9816 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Sint-Hubertusplein 20 (Zottegem)
Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken, uit eind 18de eeuw met recentere aanhorigheden, gegroepeerd rondom een onverharde binnenplaats; blikvanger in de noordoostelijke wand van de dorpskom. Ommuurd voortuintje met hekje met siervazen, drie bomen ervoor.


ID: 9873 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Sint-Martinusplein (Zottegem)
Belangrijke kerk waarvan de oorsprong teruggaat tot de preromaanse tijd. Huidige plattegrond ontvouwt een gotische 13de-eeuwse westtoren, een gotisch driebeukig schip van vier traveeën, een hoger romaans koor van oorspronkelijk twee traveeën met halfronde apsis, een zuidelijke sacristie uit de 18de eeuw met 17de-eeuwse onderbouw en een zuidelijke bergruimte uit begin 19de eeuw in het verlengde van de zuidelijke zijbeuk.


ID: 9737 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieters-Banden met kerkhof

Sint-Pietersplein 2 (Zottegem)
Baksteenbouw uit 1779 op zandstenen plint; natuursteen voor hoekstenen, kroonlijst en omlijsting der muuropeningen, omringd door een kerkhof met graftekens. De plattegrond vertoont: een westtoren met ten noorden traptoren, driebeukig schip van vijf traveeën, koor van twee traveeën met vlakke sluiting, ten noorden en ten zuiden sacristie van één travee.


ID: 9738 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Smissenhoek 18 (Zottegem)
Langgestrekte hoeve, voorheen met haakse schuur, gelegen in een beboomde omgeving en toegankelijk via een hek tussen bakstenen pijlers.


ID: 83590 | Bouwkundig element

Romp van de Stenen Molen

Stenenmolen (Zottegem)
Romp van een stenen koren- en oliemolen uit de 18de eeuw (circa 1770) van het type bovenkruier (grondzeiler).


ID: 9778 | Bouwkundig element

Molenhof

Stenenmolen 17 (Zottegem)
Hoeve met bakstenen gebouwen onder in hoogte afwisselende zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig gebetonneerd erf. Inrijpoort opgenomen in het zuidoostelijk dienstgebouw. Ten noordoosten, boerenwoning van het dubbelhuistype, van vijf traveeën en één bouwlaag, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 9760 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Tweekerkenstraat 34 (Zottegem)
Hoeve met losstaande bestanddelen van baksteen ingeplant aan de straat. Ten noordoosten, boerenwoning, dubbelhuistype van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat; kunstleien), opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 9761 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Paulus-Bekering met tuin

Tweekerkenstraat 67 (Zottegem)
De pastorie met omgevende tuin werd gebouwd in 1782 en is een goed voorbeeld van laat-18de-eeuws classicisme, stijl waarin talrijke pastorieën werden gebouwd of getransformeerd en gekenmerkt door een met bepleistering afgewerkte eenvoudige baksteenarchitectuur. De pastorie is een rechthoekig gebouw met verdieping en pannen zadeldak, het geheel onderverdeeld in zeven traveeën met centrale inkom.