Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 71063 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Keyartstraat 30 (Bree)
langgestrekte hoeve aangeduid op de Ferrariskaart van 1771-77. Het huidige gebouw bestaat uit twee delen: het resterend gedeelte van de oude hoeve, waarschijnlijk daterend van 1780 en een nieuw woonhuis, uit het derde kwart van de 19de eeuw, met cementering uit eind 19de-begin 20ste eeuw.


ID: 71040 | Bouwkundig element

Sint-Antoniuskapel

Maaseikerbaan 69, 99 (Bree)
Zogenaamd kapel van den Heiligendries, genoemd naar de plaats waar de kruisprocessies van Neeroeteren, Opitter en Tongerlo samenkwamen. De kapel kende een verering van Sint-Antonius, Sint-Rochus en Sint-Sebastiaan. Waarschijnlijk dateert de huidige kapel, behoudens enkele aanpassingen, uit de 18de eeuw.


ID: 70854 | Bouwkundig element

Stadhuis van Bree

Markt 2 (Bree)
Alleenstaand gebouw, ten westen van de kerk, en vroeger met de achtergevel tegen het kerkhof aanleunend. Breedhuis in Lodewijk XIV-stijl. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met centraal klokkenruitertje met beiaard onder een koepelvormig dakje.


ID: 70855 | Bouwkundig element

Michielshuis

Markt 8 (Bree)
L-vormig gebouw in Maasstijl, met laatclassicistische ordonnantie. Het huis heeft een zeer oude kern, mogelijk opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw, doch werd in verschillende perioden grondig verbouwd. Het diephuisgedeelte dateert in zijn huidige vorm uit de tweede helft van de 17de eeuw.


ID: 86041 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troosteres der Bedrukten

Opitterkiezel 200 (Bree)
De plattegrond beschrijft een thans éénbeukig schip van vier traveeën en een koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting; de westelijke travee fungeert als portaal. Mergelstenen gebouw op een sokkel van Maaskeien; een kleine ijzerzandstenen muurpartij in de noordgevel.


ID: 71046 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Trudoparochie

Pater Neyenslaan 2 (Bree)
Alleenstaand breedhuis in Maasstijl, gebouwd door de abdij van Averbode in 1726. Het gebouw lag oorspronkelijk op een omgracht kavel ten noorden van de Itter, maar de omgrachting verdween en nu is de voorgevel gericht naar een ommuurde tuin aan de Tongerlostraat. Breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, met afgewolfde dakkapellen; laadvenster boven de middentravee van voor- en achtergevel. Twee haakse, tegen de voorgevel aansluitende dienstgebouwen van drie traveeën en één bouwlaag onder schilddak.


ID: 86044 | Bouwkundig element

Hoeve met oude vestiging

Rorenweg 24 (Bree)
De huidige vleugel rest van een tweeledige hoeve, zoals aangeduid op de Ferrariskaart van 1771-77 en dateert uit eind 18de-eerste helft 19de eeuw. Ordonnantie: stal-woonhuis. Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 71035 | Bouwkundig element

Hoeve, gedateerd 1781

Schoolstraat 81-83 (Bree)
Tweeledige hoeve, thans U-vormig, reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1771-77. Ze dateert in haar huidige vorm van 1781.


ID: 71068 | Bouwkundig element

Watermolen Galdermansmolen

Solterweg 16 (Bree)
Watermolen op de Itter. De molen wordt voor het eerst vermeld in 1633. In 1735 werd het woonhuis gebouwd of herbouwd. In 1850 werd de molen omgebouwd tot graan- en oliemolen.


ID: 70879 | Bouwkundig element

Augustijnenklooster en -kerk

Vrijthof 10 (Bree)
Het klooster is een grosso modo rechthoekig complex, met ten westen de kapel en ten oosten het aanleunend kloosterpand. De barokke kloosterkerk van 1714-20 is een zaalkerk van zes traveeën, met een driezijdige koorsluiting.