Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 82529 | Bouwkundig element

Klooster en kerk van de zusters Theresianen

Achiel Van Ackerplein 3 (Brugge)
Voormalig klooster en kerk van de zusters theresianen. Vanaf 1806 in gebruik als kazerne, later zogenaamd "Majoor Weylerkazerne". Voormalig klooster bestaande uit een kerk ten oosten van het plein en ten zuiden afgebakend door de Hugo Losschaertstraat; deels ingebouwd, nu leegstaand kloostergebouw, gelegen ten noorden van de kerk.


ID: 82851 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Heester met tuin

Annuntiatenstraat 101 (Brugge)
"Heester" uit de 18de eeuw, of "huyzeken van plaisance", "maison de plaisance" met belvedère gelegen in een ommuurde tuin tussen Annuntiaten- en Kleine Nieuwstraat. Oorspronkelijk, grotere beboomde tuin door een 19de-eeuwse verkaveling herleid tot een grastuin met solitaire beuk en rij gekandelaarde linden langs de Annuntiatenstraat. Witbeschilderde tuinmuur met steunberen en segmentboogpoortje met arduinen omlijsting met jaartal "1756". Rechts segmentboogvormige inrijpoort. Aan de Kleine Nieuwstraat torent de belvedère boven de verankerde, blinde bakstenen muur.


ID: 71810 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Arendstraat 51 (Brugge)
Hoeve van het langgeveltype georiënteerd op het zuiden, bestaat uit een schuur, woonhuis en stalling. Baksteenbouw, enkel het woongedeelte is witbeschilderd. Aan de noordzijde werd op het eind van de 19de eeuw een wagenschuur met drie doorritten toegevoegd.


ID: 81827 | Bouwkundig element

Samenstel van twee stadswoningen

Arsenaalstraat 43-45 (Brugge)
Samenstel van twee breedhuizen van twee/twee traveeën en twee bouwlagen onder manke zadeldaken (Vlaamse pannen), uit de 18de eeuw tot het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 76888 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Engelendale

Astridlaan 405, 409, 409A (Brugge)
Het zogenaamde "domein Engelendale", gelegen ten noorden van de dorpskern en van de Astridlaan, is toegankelijk via onverharde opritten respectievelijk ten zuiden, ten oosten en ten noorden, naar verluidt Wilgen-, Linden- en Beukendreef genoemd. Behouden, grosso modo trapeziumvormige omwalling gemarkeerd door bomen- en struikenrij. Omliggend weiland en deels begraasd erf.


ID: 76889 | Bouwkundig element

Hoeve Corneillie

Astridlaan 423 (Brugge)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard en heraangelegd erf. Woonhuis uit de 18de eeuw van met geïntegreerde schuur.


ID: 82853 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Augustijnenrei 1 (Brugge)
Voormalige woonplaats tussen 1569 en 1613 van schilder A. Claeissens. Nu dubbelhuis van drie en drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Neorococogetinte, bakstenen trapgevel met jaartal "17 / 59" aan weerszij van topvenster. Oude kern, zie zijgevel en interieur. Oorspronkelijk een eenvoudige beschilderde 18de-eeuwse gevel. Huidig uitzicht resultaat van verfraaiende "Kunstige Herstelling" in 1912 naar ontwerp van architect D. Maene.


ID: 82862 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Augustijnenrei 18 (Brugge)
Sinds 1966 hotel. Oorspronkelijk één geheel met Hoedenmakersstraat nummer 2. Marcus Gerards (1562) tekent twee diephuizen met één schermgevel. Heden dubbelhuis van vier en drie traveeën en vier en drie bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Huidige lijstgevel van 1789, zie gedateerde fries. In 1966 ombouwen tot hotel naar ontwerp van architect R. Platteeuw (Brugge).


ID: 82855 | Bouwkundig element

Stadswoning

Augustijnenrei 3 (Brugge)
Diephuis van vijf/drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Trapgevel met uitzicht uit de eerste helft van de 18de eeuw, volgens L. Devliegher waarschijnlijk van 1728 ter vervanging van een houten gevel. Oude kern uit de 16de eeuw. Huidige travee-indeling van 1854. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1975 naar ontwerp van architect R. Platteeuw.


ID: 82860 | Bouwkundig element

Burgerhuis met neoclassicistische gevel

Augustijnenrei 9 (Brugge)
Huis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Huidige neoclassicistische gevel van 1883 als verbouwing van een 17de-eeuwse gevel van vier traveeën en twee bouwlagen, gewijzigd in de 18de eeuw en 1803.