Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 82900 | Bouwkundig element

Burgerhuis met tuinpaviljoen

Gouden-Handstraat 3, Sterstraat 5 (Brugge)
Samenstel van breedhuis met aan tuinzijde rechts een parallelle vleugel en links een dwarsvleugel onder zadeldaken (Vlaamse pannen) en met 18de-eeuws tuinpaviljoen grenzend aan de Sterstraat.


ID: 29320 | Bouwkundig element

Huis De Wulf

Grauwwerkersstraat 12 (Brugge)
Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Tuitgevel met 18de-eeuws uitzicht doch met mogelijk oude 16de-eeuwse kern, zie groot kelderluik met in de stoep ingewerkte trap.


ID: 29322 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Grauwwerkersstraat 15 (Brugge)
Hoekhuis van vier + vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Vermoedelijk van 1691. In de loop van de 19de eeuw aangepaste muuropeningen.


ID: 29317 | Bouwkundig element

Stadswoning

Grauwwerkersstraat 6 (Brugge)
Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met een bepleisterde en geschilderde trapgevel, voormalig woonhuis van J.A. Garemijn, zie gevelsteen. Bewaarde oude kern, met verbouwingen in de 15de en vroege 16de eeuw, en omstreeks 1722 als een verbouwing van twee panden, waarvan het linker pand met houten gevel.


ID: 81930 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Groenerei 14 (Brugge)
Tot 1923 één breedhuis samen met nummer 15 waarvan rechts drie traveeën met onder meer poort en links (huidig nummer 15) lagere, blinde 18de-eeuwse zijvleugel onder mansardedak. Vermoedelijk met kern uit de 16de eeuw. "Kunstige Herstelling" van 1923 naar ontwerp van architect U. D'Helft (Brugge).


ID: 82141 | Bouwkundig element

Herenhuis

Groenerei 16A-B, Predikherenstraat 31-33 (Brugge)
Samenstel van een breedhuis links van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak gedateerd 1798, en rechts een breedhuis van drie/vier & één travee en twee lagere bouwlagen onder schilddak; vermoedelijk oudere kern. Hoofdvleugel met een classicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevel met middenrisaliet onder gebogen pseudo-fronton; stilistisch sluiten ordonnantie en sobere rococo-ornamentatie eerder aan bij het derde kwart van de 18de eeuw. Zijvleugel met soortgelijke gevelritmering en centrale rondboogpoort, oorspronkelijk in de middentravee van de voorgevel en hier ingebracht in 1923. Garagevleugel aan Groenerei onder mansardedak met bakstenen korfboogpoort uit het tweede tot derde kwart van de 18de eeuw tussen twee horizontaal gelede hoekpilasters, hierheen overgebracht in 1923.


ID: 81928 | Bouwkundig element

Godshuis De Pelikaan

Groenerei 8 (Brugge)
Godshuis gesticht in 1708 doch stichtingsakte van 1714; inrichting van zeven wooneenheden met een gang en kapel, bestemd voor zeven weduwen. In 1830, vervangen van bolkozijnen en glas-in-loodramen door kleine roedeverdelingen. In 1911, verfraaiende restauratie naar ontwerp van architect J. Viérin (Brugge). 1967-1974, omvormen van kamers tot vier woongelegenheden met vrij ingrijpende restauratie van de gevels onder meer herbouwen van geveltop en achtergevel.


ID: 82347 | Bouwkundig element

Stadswoning

Groeninge 3-5 (Brugge)
Oorspronkelijk breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder gemansardeerd zadeldak (Vlaamse pannen, twee recente dakvensters), uit de 18de eeuw, zie balklagen en schaargebinte met koningsstijl, schoren en gordingen. Later opgesplitst in twee woningen.


ID: 74950 | Bouwkundig element

Hoeve De Zwarte Koe

Grote Moerstraat 173 (Brugge)
Hoeve "De Zwarte Koe" gelegen op de hoek van de Koestraat. Gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen. 1561-1571: hoeve staat weergegeven op de kaart van Pieter Pourbus. De omwalde hoeve wordt afgebeeld met losstaande bestanddelen toegankelijk via een poortgebouw.


ID: 200795 | Bouwkundig element

Gruuthusebrug

Gruuthusestraat (Brugge)
De Gruuthusebrug verbindt de Dijver met de Gruuthusestraat en scheidt de rei, zogenaamd Dijver, van het Bakkersreitje. Reeds in 1288 wordt melding gemaakt van een houten brug, zogenaamd de Nieuwbrug, verwijzend naar de nabijgelegen Nieuwstraat. In 1388 wordt een eerste stenen brug opgetrokken door de meester-metselaar Jan van Oudenaerde († 1412). In 1389 wordt de brug door dezelfde metselaar al verbreed. Circa 1425 komen de heren van Gruuthuse zich vestigen bij die brug en sindsdien krijgt de brug de huidige benaming. In 1760 wordt de huidige brug gebouwd. De Gruuthusebrug is een gekasseide brug van één brede boog. Het parement bestaat hoofdzakelijk uit baksteen, in combinatie met natuursteen voor de boog en arduin voor de dekbladen. Aan de noordzijde bevindt zich een borstwering met bakstenen parement en natuurstenen rollaag. Aan de westzijde is op de brug in de loop van