Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 38510 | Bouwkundig element

Kasteel van Boeregem

Boeregemstraat 25 (De Pinte)
Huidig kasteeltje middenin boomrijk, rechthoekig omgracht park met hoeve in zuidoostelijke hoek. Lange, rechtlijnige lindedreef als verbinding met de rijksweg Gent-Oudenaarde en twee korte lindedreven links en rechts omheen de omwalling naar de Boeregemstraat toe. Axiaal gelegen kasteeltje op U-vormige plattegrond met centrale vleugel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder laag zadeldak vermoedelijk uit de eerste helft van de 18de eeuw, geflankeerd door uitspringende paviljoenen, toegevoegd eind 18de eeuw


ID: 38511 | Bouwkundig element

Goed ter Craeynest

Boeregemstraat 27 (De Pinte)
Voormalig neerhof van het kasteel van Boeregem, gelegen ten zuidoosten, binnen dezelfde omwalling. Semigesloten hoeve op deels gekasseid erf met mestvaalt. Toegang in het oosten via brug en ijzeren hek aan begroeide pijlers. Ten noorden, woonhuis van tien traveeën onder zadeldak, minstens uit de 18de eeuw.


ID: 38477 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Bommelhoek (De Pinte)
Hoevetje van het langgestrekte type met voortuin. Woonhuis van zes traveeën onder zadeldak met rechts aandak met vlechtingen, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 38478 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bommelstraat 68 (De Pinte)
Omhaagde hoeve met losse bestanddelen op deels verhard erf met afzonderlijk omhaagde moestuin ervoor en ijzeren hek aan bakstenen pijlers.


ID: 38479 | Bouwkundig element

Hoeve

Bosstraat 1 (De Pinte)
Omhaagd hoevetje op beboomd en met gras begroeid erf; ijzeren hek tussen gewitte pijlers onder zadeldakjes. Woonhuis van zes + vijf staltraveeën onder zadeldak met links aandak met vlechtingen, opklimmend tot de 18de eeuw. Aanleunende aardappelkelder onder begroeid lessenaarsdak links.


ID: 38480 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Bosstraat 22 (De Pinte)
Boerenhuisje van zeven + twee traveeën onder verspringende zadeldaken met aandak met vlechtingen tussen beide, deels opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 38513 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Dorp (De Pinte)
Kerk met rechthoekige plattegrond van het pseudobasilicale type, schip en zijbeuken van zeven traveeën met ingebouwde toren en koor van één travee met driezijdige sluiting, waarvan het huidige uitzicht bepaald wordt door werken tijdens het derde kwart van de 18de en 19de eeuw. Ingeplant midden ommuurd kerkhof met ijzeren toegangshek aan gietijzeren zuilen en twee flankerende linden in het westen op het kerkhof. Links van de kerk, stenen beeld van het Heilig Hart van Jezus van 1929, en achteraan tegen de kerkhofmuur Calvariekapel, tevens grafkapel, van circa 1900.


ID: 38514 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Dorp 2 (De Pinte)
Achterin gelegen dubbelhuis in Lodewijk XV-stijl, nieuw gebouwd in 1765 in opdracht van abt Gudwaldus Seiger van de Gentse Sint Pietersabdij, onder leiding van de abdijbouwmeesters M. Van den Haute en L. De Villegas. Ruime omgrachte pastorietuin met ten oosten de voormalige koetshuizen daterende uit het tweede kwart van de 18de eeuw.


ID: 38515 | Bouwkundig element

Hoeve

Dorp 21 (De Pinte)
Ver achterin gelegen hoeve met knotwilgendreef en ijzeren hek aan gewitte bakstenen pijlers onder zadeldakjes. Semigesloten hoeve met woonhuis ten oosten en in L-vorm gebouwde stallen en schuur in noordwesthoek. Woonhuis van vijf traveeën onder zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 38483 | Bouwkundig element

Molenaarswoning van de Zwartegatmolen

Heirweg 36 (De Pinte)
Molenaarswoning van de oorspronkelijk erachter gelegen Zwartegatmolen, van 1798: stenen koren- en oliewindmolen op galerij, in 1866 omschreven als stoommolen en sinds 1929 maalderij, gesloopt in 1964. Breedhuis met voortuin, zeven traveeën onder zadeldak met rechts aandak met vlechtingen, opklimmend tot de 18de eeuw.