Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 48409 | Bouwkundig element

Herberg

Zandstraat 119 (Dendermonde)
Opklimmend tot de 18de eeuw, in het Land- en Kaartboek van Appels van 1783-1784 vermeld als herberg Den Muysentoren en vanouds gebruikt als vergaderplaats voor de gemeenteraad van Appels. De woning met L-vormig bijgebouw wordt volgens kadasterplan in 1905 vergroot met een achteraanbouw. Gerenoveerde verankerde rode baksteenbouw van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 48403 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Zandstraat 48 (Dendermonde)
Woning reeds afgebeeld op het primitief kadasterplan van 1816, wellicht opklimmend tot de 18de eeuw. Langs oude rooilijn gebouwd volume van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak in Vlaamse pannen.


ID: 84392 | Bouwkundig element

Arduinen schandpaal van 1780

Baljuwstraat (Dentergem)
Arduinen schandpaal van 1780. De schandpaal is opgericht in opdracht van Anna-Maria Maelcamp, weduwe van Jonkheer Emmanuel-Bernard Moerman en de toenmalige heerseres over de heerlijkheid Oude Walle.


ID: 84307 | Bouwkundig element

Baljuwhuis

Baljuwstraat 7-8 (Dentergem)
Herenhuis, voormalige woning van de baljuw, gedateerd "1763" zie muurankers. Dubbelhuis, schuin op de rooilijn geplaatst, opgetrokken door Peter Bernardus Minne. Achterliggende weide met aan de noordwestzijde een hekken met pijlers in gesinterde baksteen. Stallingen en wagenhuis, verankerde baksteenbouw met witbeschilderde voorgevel en onder pannen zadeldak.


ID: 84320 | Bouwkundig element

Hoeve van de heren van Dentergem 't Casteelgoed

Dreve 89 (Dentergem)
Herenhoeve van de heren van Dentergem " 't Casteelgoed", zoals aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Historische hoeve, in het woonhuis is naar verluidt de datum "1791" op een moerbalk gesneden maar de site is wellicht veel ouder. Brede witbeschilderde bakstenen hekpijlers met aan de basis zandstenen hoekblokken. Lage, verankerde baksteenbouw met witbeschilderde voorgevel en gepekte plint, pannen zadeldak.


ID: 84476 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Walle

Heuvelhoekstraat 35 (Dentergem)
Staat weergegeven in het landboek van Oeselgem door Jean-Baptiste (1770), naar een origineel uit de tweede helft van de 17de eeuw, met een opperhof met ronde omwalling, waar zich vroeger het kasteel van de dorpsheer van Oeselgem bevond. Toegankelijk via een grinten oprit, afgesloten met een smeedijzeren hek gevat in ronde pijlers. Langgerekt, laag woonhuis, bepleisterde verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak en boven een lichtbruine plint, imitatievoegen in de voorgevel. Monumentale dwarsschuur in verankerde bruinrode baksteenbouw. Circa 1923 wordt een bedrijfsgebouw ten noorden van het erf, verbouwd tot vlaszwingelarij.


ID: 84478 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Houtstraat 17 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen minimaal opklimmend tot de 18de eeuw. Staat op Atlas der Buurtwegen (circa 1846) aangeduid als "Ferme Baete" en op de Vandermaelenkaart (circa 1850) als "Ferme Sergeant". Heden zijn de gebouwen volledig vernieuwd. Lange oprit geflankeerd door twee linden met op de linkse een houten kruisbeeld in neogotische stijl, mogelijk afkomstig van een andere locatie.


ID: 84519 | Bouwkundig element

Herenhuis

Kapellestraat 47 (Dentergem)
Halfvrijstaand herenhuis, eventueel terugklimmend tot eind 18de-begin 19de eeuw. Staat op het Primitief Kadasterplan van circa 1830; het huis met achteraan een branderij is dan eigendom van Jan Minne, griffier te Wakken. In 1894 vermeldt het kadaster de aanwezigheid van een stoombrouwerij. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak.


ID: 84521 | Bouwkundig element

Schandpaal

Kasteeldreef (Dentergem)
De schandpaal bevond zich oorspronkelijk op de Wapenplaats. Op de gravure van Sanderus' Flandria Illustrata (1641-1644) staat de schandpaal op de "Plaetse vande weckelijcke marckt" afgebeeld met een eenvoudige zuil met bekronend element en op een verhoogde sokkel. Tot voor kort stond de schandpaal opgesteld in het kasteelpark.


ID: 84479 | Bouwkundig element

Heilige Martinuskerk

Kerkplein (Dentergem)
Parochiekerk gelegen langs oude arm van de Leie met bijhorend kerkhof, omgeven door een bakstenen kerkhofmuur met smeedijzeren hekwerk. Georiënteerde driebeukige kerk, aan drie zijden omgeven door een rechthoekig kerkhof. In het westen, noorden en oosten is het kerkhof omgeven door smeedijzeren hek op bakstenen muurtjes, met dekstenen in Doornikse kalksteen, en gevat tussen bakstenen pijlers met arduinen dekstenen; het geheel op een arduinen plint. Mogelijk is de oorsprong van de Oeselgemse parochie terug te leiden tot het einde van de Karolingische tijd.