Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 92193 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Martinus

Kerkplein (Dentergem)
De bouwer van het oorspronkelijke orgel is onbekend (het is niet uit te sluiten dat het een werk betreft van de gebr. De Rijckere uit Kortrijk); het bouwjaar was 1765. In het midden van de 19de eeuw zijn renovatiewerken geschied, mogelijks door orgelmaker Ch.-L. van Houtte (Waregem). Ergens tussen 1900 en 1911 werden werken uitgevoerd door François Joris (Ronse).


ID: 84337 | Bouwkundig element

Pastorie

Kerkstraat 1 (Dentergem)
Gemeentehuis van Dentergem, voormalige pastorie. In 1784-1785 laat de toenmalige pastoor, Jan Demeyer, een nieuwe pastorie oprichten die de oude, vervallen pastorie uit 1605 moet vervangen. De architecten Dutre (Gent) en Cazart (Kortrijk) tekenen het plan van de voorgevel. Het dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën heeft nog de oorspronkelijke indeling met traveenissen


ID: 84338 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kerkstraat 9 (Dentergem)
Halfvrijstaand woonhuis met rechts een perceleringsstraatje. Staat reeds getekend op een figuratieve kaart van 1773, met de dorpskern van Dentergem. Volgens het kadaster wordt het huis circa 1864 verbouwd waarbij een nieuwe gevel wordt voorgezet en daardoor licht vooruitspringt op de rooilijn. Nog volgens het kadaster volgt er een verbouwing circa 1874, eventueel ook aan de gevel.


ID: 84429 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus en Sint-Lucia

Kouterweg (Dentergem)
Vroeggotische parochiekerk met romaanse toren opklimmend tot de 14de eeuw. Georiënteerde tweebeukige kerk met noordbeuk voorzien van achthoekige vieringtoren. Beide beuken voorzien van een driezijdig afgesloten koor.


ID: 84531 | Bouwkundig element

Hoeve Den Ast

Kraaistraat 25 (Dentergem)
Hoeve met verschillende bestanddelen gegroepeerd rondom een grinten erf en centraal een klein gazon. Heden opgesplitst in twee wooneenheden. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier een site aangeduid. Verankerde baksteenbouw met mansardedak (imitatieleien in eterniet?). Zuidgevel met vlechtingen en twee kleine, blinde oculi in de topgevel. Vernieuwd schrijnwerk. Ten noorden van het erf ligt een voormalige ast uit circa 1899. Dwarsschuur met wagenhuis en stallingen.


ID: 84559 | Bouwkundig element

Halfvrijstaande gekoppelde dorpswoningen

Markegemstraat 98 (Dentergem)
Halfvrijstaande, lage koppelwoning onder pannen zadeldak, gelegen op de oude rooilijn en met achteraan een bijgebouw. In kern eventueel opklimmend tot de 18de eeuw, zie linkerzijgevel. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is in deze omgeving bebouwing aangeduid. Staat op het Primitief Kadasterplan (circa 1830). Volgens kadastergegevens is er in 1874 sprake van een reconstructie. Het huis wordt in de loop van de 19de en 20ste eeuw verschillende keren opgesplitst en weer samengevoegd. Het bijgebouw wordt achtereenvolgens als smidse en zwingelarij gebruikt. In 1931 definitieve opdeling in twee woonhuizen.


ID: 84353 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Meulebekesteenweg 63 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, vanaf de straat bereikbaar via een lange oprit. Naar verluidt "Goed te Maldeghem", op de huidige kadasterkaart komt hier het toponiem De Maldegem hoek voor. De hoeve zou volgens zegsman dateren van 1767, de site staat op de Ferrariskaart (1770-1778). De gebouwen liggen rond een begraasd erf. Woonhuis met links een aandak, zadeldak bedekt met eternietplaten eveneens volgens zegsman ter vervanging van een rieten dak. Verankerde baksteenbouw met witbeschilderde voorgevel en gepekte plint.


ID: 84589 | Bouwkundig element

Hoeve

Molenstraat 103 (Dentergem)
Kleine achterin gelegen hoeve, locatie van de grafelijke molen die zich op de Molenkouter bevond. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier een molen, met aanduiding "Moulin de Wacken", en palend aan de weilanden van de Mandelvallei bebouwing getekend. Woning met oudere (18de-eeuwse?) kern en volgens het kadaster aangepast circa 1864. Lage, verankerde baksteenbouw onder (zwarte) pannen zadeldak. Dubbelhuis met witbeschilderde voorgevel boven een gepekte plint.


ID: 84569 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Molenstraat 8 (Dentergem)
Burgerhuis gelegen in de dorpskern van Wakken. Op de gravure van Sanderus' Flandria Illustrata (1641-1644) en de Ferrariskaart (1770-1778) is hier bebouwing aangeduid. Eventueel opklimmend tot de 18de eeuw. Bouwsporen in de zijgevels, met vlechtingen, tonen aan dat het huis oorspronkelijk minder diep was. Wellicht werd het huis in de loop van de 19de eeuw uitgebreid in de diepte en het dak verhoogd. Halfvrijstaand, verankerd, bakstenen dubbelhuis met (recenter?) gecementeerde voorgevel met imitatievoegen boven een plint in imitatie breuksteen.


ID: 84603 | Bouwkundig element

Catharinakapel

Ommegangstraat (Dentergem)
Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige apsis en onder leien zadeldak. Al vermeld in 1455, gelegen ten opzichte van de Kapellestraat en aan de zuidoosthoek van de Baliekouter. Op de gravure van Sanderus' Flandria Illustrata (1641-1644) is het kapelletje "Capelleken van St. Catheline" getekend als een huisje met dakvenster en ligt midden in een rechthoekig veldje afgeboord met dubbele bomenrijen. De kapel in zijn huidige vorm dateert uit het eind van de 18de eeuw, staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (1846) vermeld als "Chapelle de Ste Cathérine".