Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13221 resultaten


ID: 349 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel van Gijzegem met dreef

Dokter De Cockstraat 1-3, Neerhoflaan (Aalst)
Van het in 1954 gesloopte kasteel van Gijzegem resten nog de rechthoekige omwalling, de 17de-eeuwse poortgebouwen aan de ingang met de inrijpoort en brug. Ten zuidwesten bevindt zich de kasteelhoeve. Kasteeldreef verbindt het domein met de dorpskern en de kerk.


ID: 350 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Drapstraat 15 (Aalst)
Boerenarbeidershuisje met zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Gebouw van baksteen op zandstenen plint met lange muurankers, uit de tweede helft van de 18de eeuw, gecementeerd in het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 35 | Bouwkundig element

Apotheek Breckpot

Esplanadeplein 20 (Aalst)
Apotheek Breckpot bestaat uit een huis, waarvan de kern opklimt tot het einde van de 18de eeuw, dat circa 1896 ingericht werd als apotheek en daarbij van een neoclassicistische apotheekinrichting en een art-nouveau-winkelpui werd voorzien.


ID: 428 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Faluintjesstraat 2, 2A (Aalst)
Boerenwoning met haakse langsschuur en tuin gelegen op de hoek van de Kokerijstraat. Eénlaags woonhuis van zes traveeën en één staltravee onder zadeldak.


ID: 353 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Gijzegem-Dorp 20 (Aalst)
Classicistische pseudobasilicale naar ontwerp van Philippus Gobert, augustijnermonnik te Gent, 1772 gedateerd op een gevelsteen in de westgevel rechts en gelegen op een hoogte, middenin ommuurd tuintje met Vrijheidsboom van 1919, ter plaatse van het oorspronkelijk kerkhof. Gietijzeren hek met postamenten van hardsteen voor de westgevel.


ID: 42 | Bouwkundig element

Capucijnenklooster

Graanmarkt 1-3, 4-5 (Aalst)
Complex bestaande uit verschillende gebouwen met 17de-eeuwse traditionele kern en latere aanpassingen. De bepleisterde gevels vormden in de 19de eeuw een homogene straatwand.


ID: 383 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Grote Baan (Aalst)
De eenvoudige wegkapel - ook Koortskapelleken genaamd - werd gebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw. Achter een smeedijzeren hekwerk in een nog authentiek 18de-eeuwse behuizing bevindt zich de eveneens nog 18de-eeuwse altaaraankleding.


ID: 388 | Bouwkundig element

Herenhuis de Liser

Grote Baan 193 (Aalst)
Het laatclassicistisch herenhuis werd begin 19de eeuw in opdracht van Ferdinand de Liser verbouwd en uitgebreid. Op de plaats van dit gebouw stond een oudere constructie die voor de bouw gedeeltelijk moest worden afgebroken. Van deze oude constructie bleven enkele getuigen bewaard in het voormalige verblijf voor het huispersoneel en de kelders.


ID: 45 | Bouwkundig element

Herberg Graaf van Egmont

Grote Markt 1 (Aalst)
Het huidige hoekhuis van twee en een halve bouwlaag en respectievelijk vijf en zes traveeën onder schilddak in combinatie met zadeldak, zou opklimmen tot 1777 en opgetrokken zijn uit de hergebruikte en herkapte zandsteen van het vroegere Steen.


ID: 53 | Bouwkundig element

Stadswoning

Grote Markt 15 (Aalst)
Lijstgevel van drie traveeën, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Rechthoekige vensters, recent aangepast op de bel-etage.