Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 60569 | Bouwkundig element

Pastorie met bijgebouwen en omwalling

Processiestraat 33 (Kortrijk)
Voormalige pastorie met deels bewaarde omwalling, thans in gebruik als woonhuis. De pastorie wordt vermoedelijk op het einde van de 18de eeuw opgetrokken. Ze staat niet afgebeeld op de Ferarriskaart (1770-1778). Op een oudere, niet gedateerde kaart staat ze afgebeeld als een versterkte, omwalde vesting. De wal werd doorbroken door een poortgebouw met ophaalbrug. Op het perceel, dat toen heel de hoek tussen de Processie- en Priesteragestraat innam staan nog twee kleinere gebouwen afgebeeld. De pastorie wordt als dusdanig ook afgebeeld op het primitief plan van het kadaster (1835) en de Atlas der Buurtwegen (1843).


ID: 60571 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Linde

Processiestraat 70 (Kortrijk)
Historische hoeve "Goed ter Linde". Eerste vermelding in 1507 in een register "Acten en Contracten". In het Landboek Van Walle (1650) voorgesteld met een dubbele omwalling. De eerste omwalling omsloot het thans verdwenen kasteel, de tweede het kasteel en de hoeve. De hoeve vormde oorspronkelijk een gesloten complex met een tweeledige indeling: een zuidoostelijk opperhof met de thans nog nauwelijks herkenbare afgevlakte mote en ten noordwesten het nog bestaande neerhof.


ID: 60137 | Bouwkundig element

Hotel Aux armes de France

Rijselsestraat 15 (Kortrijk)
Voormalig hotel "Aux armes de France", thans winkelpand. Diephuis met laat 19de-eeuws uitzicht, maar met oudere 18de-eeuwse kern.


ID: 60219 | Bouwkundig element

Burgerhuizen

Rijselsestraat 24, Sint-Michielsplein 3 (Kortrijk)
In oorsprong één pand zie oude prentbriefkaarten, thans twee enkelhuizen van drie + vijf traveeën en twee bouwlagen onder licht uitzwenkend zadeldak met Vlaamse pannen.


ID: 60146 | Bouwkundig element

Hoeve

Rollegemknokstraat (Kortrijk)
Voormalige hoeve met vernieuwd woonhuis. Behouden, vermoedelijk 18de-eeuwse dubbele dwarsschuur geritmeerd door steunberen. Aangepaste muuropeningen. Zijpuntgevel met centrale steunbeer, vlechtingen en asemgaten.


ID: 61023 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius abt

Rollegemplaats (Kortrijk)
Georiënteerde kruiskerk, gelegen te midden van een plein, omzoomd door platanen. Calvarie onder zadeldakje aan het zuidelijke transept en monument met voorstelling van het Heilig Hart van Christus ter ere van de slachtoffers van beide wereldoorlogen aan de zuidelijke gevel. In oorsprong Romaanse kerk uit de eerste helft van de 13de eeuw, met bewaard koor, vieringstoren en kruisbeuk.


ID: 61026 | Bouwkundig element

Hof van Rollegem

Rollegemplaats 5 (Kortrijk)
Poortgebouw, woonhuis, schuur en twee stalvleugels beschermd als monument. De hoeve was gelegen op het foncier van de dorpsheerlijkheid van Rollegem, gehouden van het kasteel van Kortrijk. Het foncier was 26 bunder groot, naast de kerk en de hoeve was er een molen en een tiende, geheven op 200 bunder. Er hingen tien lenen vanaf. De heerlijkheid had een baljuw, een stedehouder, een sergeant en een volledige schepenbank.


ID: 61028 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Rollegemplaats 8 (Kortrijk)
Dubbelhuis met mogelijk 18de-eeuwse kern. Verankerde lijstgevel, onderaan gecementeerd met schijnvoegen, bovenverdieping met schelpberaping. Rechthoekige muuropeningen. Benedenvensters beluikt.


ID: 61037 | Bouwkundig element

Hoeve 's Costers

Schreiboomstraat 36 (Kortrijk)
Historische hoeve, voor het eerst vermeld in het begin van de 15de eeuw als leen van het oud kasteel te Kortrijk. Open omwalde hoeve met vierkante opstelling, sedert 1756 nagenoeg ongewijzigd. Losse verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (pannen of golfplaten), opgesteld rond een gebetonneerd erf.


ID: 61038 | Bouwkundig element

Foresthoeve

Schreiboomstraat 54 (Kortrijk)
Historische hoeve, voor het eerst vermeld in 1756, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Gesloten hoeve met vierkante opstelling bestaande uit witbeschilderde bakstenen bestanddelen op een gepikte plint, opgesteld rond een gebetonneerd erf, bakstenen stoepjes.