Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 60879 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Rasmon

Molentjesstraat 90 (Kortrijk)
Gelegen ten zuiden van de dorpskern. De oudste vermelding gaat terug tot de 14de eeuw. Tweede leen van de heerlijkheid Kooigem. Aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843), met grosso modo gelijke opstelling. De overbouwde poort die het geheel sloot werd afgebroken (datum onbekend).


ID: 60776 | Bouwkundig element

Hoeve De Cransvijver en wegkapel

Moorseelsestraat 259 (Kortrijk)
Historische hoeve waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot de 17de eeuw. Aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als omwalde hoeve, doch met andere configuratie. Op de Atlas der Buurtwegen (1843), aangeduid met omwalling ten zuiden en met grosso modo gelijke opstelling. Losse bestanddelen gegroepeerd rondom een onverhard erf bereikbaar via noordoostelijke erfoprit en 18de-eeuws poortgebouw met muurkapel.


ID: 60956 | Bouwkundig element

Hoeve Nuytens

Moteweg 1, 11 (Kortrijk)
Dieper in gelegen 18de-eeuws hoevetje. Weergegeven op Atlas der Buurtwegen (1843), en bestaat uit twee volumes vermoedelijk woonhuis en varkensstal. Bouwnaden in de zijgevels wijzen erop dat het woonhuis werd uitgebreid. Lage, losse bestanddelen gegroepeerd rondom gekasseid erf. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken bekleed met Vlaamse pannen.


ID: 61017 | Bouwkundig element

Goed te Imbrecht

Munkendoornstraat 135 (Kortrijk)
Hoeve, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Losse bakstenen bestanddelen op U-vormig grondplan rond begrint erf, bakstenen stoep voor woonhuis.


ID: 61018 | Bouwkundig element

Veldkapel bij hoeve Brouckaertshof

Munkendoornstraat 222 (Kortrijk)
Veldkapelletje, gelegen bij het begin van de toegangsdreef van de hoeve "Brouckaertshof". Het kruisbeeld staat reeds aangeduid op de Vander Maelenkaart (1850). In 1950 werd er een nieuw afdak geplaatst. Kapelletje van rode baksteen onder pannen zadeldak bekroond door ijzeren kruis. Gecementeerd en met schijnvoegen afgewerkt interieur met houten kruis met witbeschilderd vaandeltje met opschrift "INRI". Kruis met houten gepolychromeerd kruisbeeld, de strakheid van het beeld laat vermoeden dat het afkomstig is uit de 18de eeuw.


ID: 60004 | Bouwkundig element

Stadswoning uit de 18de eeuw

Nieuwstraat 20-22 (Kortrijk)
18de-eeuws breedhuis onder pannen zadeldak. Verankerde witgeschilderde baksteenbouw. Volgens bouwplan vanaf 1860 twee enkelhuisjes in spiegelbeeldschema. De deur onder de kapel is heden gedicht. Ook keldergat links is heden dichtgemetseld. Houten kapel gevat in geprofileerde rondboognis, aangebracht in 1860 in opdracht van Vanlerberghe-Verbeke, deken van de kapel van de Heilige Rochus.


ID: 60023 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

O.-L.-Vrouwestraat 20-24 (Kortrijk)
In oorsprong imposant classicistisch herenhuis van negen traveeën en drie bouwlagen, vermoedelijk opgetrokken in het laatste kwart van de 18de eeuw. Op de kaart van C. Cierkens (1822), evenwel reeds aangegeven als drie verschillende percelen. Volgens P. Debrabandere werd het pand circa 1900 verdeeld in drie eigendommen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, horizontaal belijnd door de waterlijst en puilijst. Benadrukt middenrisaliet bekroond door driehoekig fronton met ronde oculus met guirlandes.


ID: 60025 | Bouwkundig element

Burgerhuis

O.-L.-Vrouwestraat 37 (Kortrijk)
Burgerhuis met 19de-eeuwse bepleisterde en beschilderde lijstgevel, maar met oudere 18de-eeuwse kern. Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder pannen schilddak. Behouden laat 17de- of 18de-eeuwse verankerde achtergevel van drie traveeën en twee bouwlagen, met een lijstgevel met een begane grond van Atrechtse zandsteen.


ID: 60026 | Bouwkundig element

Burgerhuis

O.-L.-Vrouwestraat 39 (Kortrijk)
Laat 18de-eeuwse lijstgevel bekroond door typerend driehoekig fronton met oculus geflankeerd door guirlande. Enkelhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag.


ID: 60020 | Bouwkundig element

Herberg 't Gulden Zweerd

O.-L.-Vrouwestraat 8 (Kortrijk)
Enkelhuis met vroeg 18de-eeuws gevelparement getypeerd door verticaliserende pilasters op de bovenverdieping en de geriemde omlijstingen van de getoogde vensters. Lijstgevel met parement van simili-natuursteen (vermoedelijk van latere datum). Houten kroonlijst waaronder typisch geprofileerd entablement. Muurdam tussen de twee bovenvensters gemarkeerd door verguld zwaard waarboven kroon (zie oude naam van de herberg).i