Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 74405 | Bouwkundig element

Sint-Elooiskapel

St. Elooiskeer (Kruisem)
Oorspronkelijke kapel reeds vermeld in 1375 in de inventaris van Johanna vander Corben en vermoedelijk gelegen op de hoek met de Colijnstraat. Huidige kapel gebouwd tegenover het Goed ter Corpen door de toenmalige eigenaars, de familie De Pourcq, in 1781.


ID: 74407 | Bouwkundig element

Hoeve Goed Ter Corpen

St. Elooiskeer 45 (Kruisem)
Oude pachthoeve, in 1358 reeds vermeld in het bezit van de familie vander Corben. Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een vierkant binnenerf; overhoeks geplaatste bakstenen pijlers en ijzeren toegangshek beschaduwd door imposante Linde.


ID: 74406 | Bouwkundig element

Twee boerenarbeiderswoningen

St. Elooiskeer 8-10 (Kruisem)
Achterin gelegen boerenarbeidershuisjes van drie traveeën onder pannen zadeldak, uit de 18de eeuw, naar verluidt van circa 1760.


ID: 74408 | Bouwkundig element

Pesthoeve

Stokstraat 5 (Kruisem)
Huidige hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een vierkant binnenerf voorheen toegankelijk via een gewitte bakstenen toegangspoort onder pannendak. Ten westen, boerenhuis van oorspronkelijk zeven traveeën onder zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 74409 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Stokstraat 6 (Kruisem)
Haaks op de straat ingeplant hoevetje met bestanddelen gegroepeerd rondom een verhard erf. Ten noorden, boerenhuis van zeven traveeën onder pannen zadeldak, minstens uit de 18de eeuw.


ID: 44003 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Stroomken 9 (Kruisem)
Gerenoveerde hoeve in omhaagde tuin met twee imposante Linden rechts van het toegangshek. Ten noorden, boerenhuis van oorspronkelijk acht, heden elf traveeën onder pannen zadeldak, uit het derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 74470 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Tempelstraat 8 (Kruisem)
Haaks op de straat ingeplant boerenhuis van zeven traveeën onder pannen zadeldak tussen gecementeerde aandaken, in kern minstens opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 74311 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Ter Meulenstraat (Kruisem)
Gewitte bakstenen kapel op gepikte plint, onder pannen zadeldak, in kern vermoedelijk opklimmend tot eind 18de eeuw, aangepast eind 19de eeuw.


ID: 74351 | Bouwkundig element

Hof ter Meulen

Ter Meulenstraat 1 (Kruisem)
Oorspronkelijke hoeve met losstaande bestanddelen met boerenhuis en stallen gegroepeerd rondom een vierkant, deels gekasseid en verhard binnenerf met fraai bloemenperk; toegang via een overdekte poortgebouw ten noorden op de gracht. Vermeld in landboek van 1702 als behuisde hofstede en op de Ferrariskaart (1771-78) omgracht.


ID: 74312 | Bouwkundig element

Lombaertskapel

Turkestraat (Kruisem)
Ruime kapel gewijd aan de Heilige Geest, gesticht in 1725 door de gebroeders A. en V. Lombaert; ingeplant op het kruispunt met de Spichtestraat en Vijverdamstraat en omgeven door vier Italiaanse populieren.