Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 27971 | Bouwkundig element

Molenaarswoning

Holandstraat 12 (Maarkedal)
Waarschijnlijk voormalig molenaarshuis van de verdwenen tegenover liggende watermolen Ter Eertsbrugge aan de Molenbeek. Voorheen tweedelige rechthoekige omgrachte site, wellicht evenals de watermolen in oorsprong minstens teruggaand tot de 16de eeuw. Ten noorden, zuidoost georiënteerde boerenwoning van zes traveeën op grotendeels bovengrondse kelderverdieping, onder zadeldak, vermoedelijk minstens opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 27972 | Bouwkundig element

Hoeve

Holandstraat 14 (Maarkedal)
Van de oorspronkelijke hoeve met vier gebouwen opgesteld rondom een vierkant erf, bleven alleen de 18de-eeuwse lage, lange boerenwoning onder pannen zadeldak en het rechter deel van de 19de-eeuwse bedrijfsvleugel aan de straatzijde bewaard.


ID: 27966 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Holandstraat 2 (Maarkedal)
Bakstenen gesloten hoeve met pannen zadeldaken, vierkante aanleg minstens opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw. Boerenwoning van anderhalve bouwlaag en zeven traveeën en bakstenen bakhuis van het enkelvoudige type onder pannen zadeldak.


ID: 27969 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Holandstraat 8 (Maarkedal)
Naar het zuidoosten georiënteerd boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak (kunstleien, nok loodrecht op de straat), waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw met enige latere aanpassingen.


ID: 27970 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Holandstraat 9 (Maarkedal)
Grote en opvallende gesloten hoeve met fraaie verheven inplanting aan rechte straathoek. Lange boerenwoning van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag met brede korfbogige toegangspoort. Dwarsschuur onder kunstleien schilddak, vermoedelijk uit de 18de eeuw en grotere bakstenen dwarsschuur onder zadeldak en ten slotte bakstenen stalvleugel van 1947. Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Fatima gebouwd in 1953.


ID: 27930 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Vincentiuskapel

Kapelleberg (Maarkedal)
Georiënteerde bedevaartkapel met verheven inplanting op zuidflank van de Kapelleberg, midden een ruim en omhaagd grasperk met enige jonge linden ten noorden.


ID: 27932 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Kapelleberg 16 (Maarkedal)
Hoeve van het gesloten type, naar verluidt voorheen pachthof van de abdij van Maagdendale te Oudenaarde. Merendeels gewitte bakstenen hoeve voorheen met U-vormige aanleg, deels opklimmend tot de 18de eeuw; aangepast en uitgebreid in de loop van de 19de eeuw tot gesloten hoeve.


ID: 27933 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Thont

Kapelleberg 23 (Maarkedal)
Boven op de Kapelleberg ingeplante hoeve met vrijstaand zuidelijk georiënteerd boerenhuis uit 1760 op lage terp, tegenover langwerpig rechthoekig erf met mestvaalt en ommuurde mestpoel in het zuidelijke gedeelte naast de stallen.


ID: 27937 | Bouwkundig element

Hoeve en Onze-Lieve-Vrouwekapel

Kloosterstraat 11 (Maarkedal)
Hoeve met schuin ingeplante boerenwoning van zes traveeën en rechts aansluitende vroegere staltravee, waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw; recent aangepast omwille van veralgemeende woonfunctie doch met behoud van menig typisch bouwkenmerk. Aan de straat, naast de erftoegang, rechthoekige gewitte bakstenen open wegkapel, waarschijnlijk uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 27939 | Bouwkundig element

Molenaarshuis met watermolen Romansmolen

Kokerellestraat 10 (Maarkedal)
Middeleeuwse watermolensite; gezien zijn vermelding in een overeenkomst van 1155 tussen Arnulf van Oudenaarde en de abdij van Ename, toenmalige eigenaar van de watermolen, wellicht in oorsprong oudste watermolen van Maarke. Bakstenen molengebouw van vier traveeën onder zadeldak afgewolfd boven kopgevel met toegang, voornamelijk van circa 1800.