Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 27984 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Mellinkstraat 16 (Maarkedal)
Hoeve met achterin gelegen boerenwoning van vier traveeën, opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw doch in de eerste helft van de 20ste eeuw verbreed en verhoogd; enige recente wijzigingen. Verder dwarsschuur; stallen en laag wagenhuis aan de straat.


ID: 27888 | Bouwkundig element

Hoeve

Mellinkstraat 4 (Maarkedal)
Hoevetje op het eind van een zijweg. Boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak, waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw. Loodrecht aanleunend bedrijfsgebouw met pannen zadeldak. Ten zuiden, zijdelings op het voorerf, bakstenen bakhuisje van het tweedelige type.


ID: 27890 | Bouwkundig element

Hoeve

Mussestraat 4 (Maarkedal)
Voormalige hoeve met U-vormige aanleg geopend naar de straat. Gekasseide binnenplaats met breed ijzeren toegangshek aan overhoekse bakstenen hekpijlers. In kern 18de-eeuwse boerenwoning van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag met links aansluitende schuur en rechts staltravee.


ID: 27899 | Bouwkundig element

Hoeve

Nederholbeekstraat 111A (Maarkedal)
Achterin gelegen verwaarloosde voormalige hoeve gebouwd in U-vorm naast de Holbeek, heden varkensstallen. Gewitte bakstenen gebouwen onder golfplaten zadeldaken wellicht opklimmend tot de 18de eeuw met latere aanpassingen onder meer van muuropeningen.


ID: 27894 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Nederholbeekstraat 29 (Maarkedal)
Boerenwoning van aanvankelijk één bouwlaag uit de 18de eeuw, in het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw aangepast en verhoogd met halve verdieping en bij de renovatie ingekort tot zes traveeën. Op het achtererf, tweedelig gewit bakstenen bakhuis met pannen zadeldak.


ID: 27898 | Bouwkundig element

Hoeve Ganzenhof

Nederholbeekstraat 99 (Maarkedal)
Hoeve gelegen aan de hoek met Hollebeek. Lager dan het straatniveau ingeplante boerenwoning van zeven traveeën onder pannen zadeldak, vermoedelijk met 18de-eeuwse kern; aangepast, vergroot en verhoogd in de jaren 1920.


ID: 27987 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Nukerkeplein (Maarkedal)
Georiënteerde dorpskerk. IJzeren toegangshek op zuidwestelijke hoek van kerkhofmuur, aan vierkante hardstenen hekpijlers met bolornament. De huidige kerk is het resultaat van twee bouwcampagnes uitgevoerd met een tussenperiode van meer dan een halve eeuw. Oostelijke helft van driebeukig schip met vier traveeën, koor en sacristie zou dateren van circa 1775-1777.


ID: 27992 | Bouwkundig element

Hoeve

Nukerkestraat 15-17 (Maarkedal)
Voormalige hoeve waarvan het gebouw parallel aan de straat in de jaren 1860 grotendeels vervangen werd door twee aaneenpalende huizen. Zijdelings aan de straat palende, vermoedelijk 18de-eeuwse dwarsschuur in baksteenbouw, onder hoog golfplaten zadeldak. Kleine vroegere bedrijfsgebouwen aan de straatzijde onder zadeldaken.


ID: 27993 | Bouwkundig element

Okerijhoeve

Okerij 1 (Maarkedal)
Voorheen hoeve met losse bestanddelen, nu min of meer in U-vorm aaneensluitende gebouwen; open erfzijde tegenover boerenwoning, ijzeren toegangshek ten zuiden. Lange bakstenen boerenwoning onder schilddak, loodrecht gelegen lagere bedrijfsgebouwen met zadeldaken. Verschillende malen aangepast, onder meer in de tweede helft van de 19de eeuw, doch enkele behouden constructieve elementen minstens uit de 18de eeuw.


ID: 27996 | Bouwkundig element

Hoeve en Molen Ter Hengst

Ommegangstraat 52 (Maarkedal)
De voormalige hoeve en molenaarswoning met daarachter de windmolen Ter Hengst zijn ingeplant bovenop de vroegere Waaienberg, nu Wagenberg. De stenen molen met zetelkruiwerk staat op een kleine molenberg en werd na 1834 gebouwd ter vervanging van een staakmolen. De grondzeilier heeft een sterk conische kuip onder een uivormige kap. De hoeve en molenaarswoning bestaan uit gewitte bakstenen gebouwen met pannen zadeldaken die vermoedelijk teruggaan op een hoeve met losse bestanddelen, opklimmend tot de 18de eeuw.