Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 36307 | Bouwkundig element

't Hof van Ghinderomme

Geraardsbergsesteenweg 204 (Melle)
Oudste hoeve van Gontrode, opgericht in de 10de of 11de eeuw als ontginningscentrum door de Aalmoezenije van Sint-Baafs, afhangend van het uitbatingscentrum van de Sint-Baafsabdij te Gijzenzele. Deels gekasseid rechthoekig binnenerf met bakstenen poortgebouw van één bouwlaag en drie traveeën, onder zadeldak, minstens uit 18de eeuw. Boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën, onder vernieuwd zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw maar in kern of oorsprong vermoedelijk nog ouder. Bakstenen langsschuur en bakhuisje uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 36303 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Geraardsbergsesteenweg 62 (Melle)
Kleine naar het zuiden georiënteerde boerderij van het langgestrekte type, mogelijk nog uit eind 18de eeuw.


ID: 36304 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Geraardsbergsesteenweg 88-90 (Melle)
Aan de steenweg palend rijhuis, heden twee woningen onder het huidige straatniveau.


ID: 36256 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve en hovenierswoning

Heusdenbaan 32 (Melle)
Voormalig neerhof van het vroeger nabijgelegen gelegen kasteel, circa 1975 vervangen door een villa. Hovenierswoning met koetshuis en paardenstallen gebouwd in U-vorm. Boerenwoning, waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw maar verhoogd en aangepast in het vierde kwart van de 19de eeuw. Stallen voorzien van puntvormig dakvenster met windwijzer. Twee grote korfboogpoorten in het koetshuis.


ID: 36259 | Bouwkundig element

De Scheldehoeve

Heusdenbaan 75 (Melle)
Hoeve met losse bestanddelen, ingeplant naast de Schelde-oever. Boerenerf met centraal gelegen boerenwoning en boomgaard. Woning van één bouwlaag en zeven traveeën, onder zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw maar aangepast in de 20ste eeuw. Bakstenen dwarsschuur met stallen onder pannen zadeldak en wagenhuis met aanleunende loods en alleenstaand vervallen bakhuisje.


ID: 36266 | Bouwkundig element

Hoeve

Kalverhagestraat 21 (Melle)
Hoeve van het semigesloten type, deels omsloten door een haag. L-vormig boerenhuis in oorsprong mogelijk opklimmend tot eind 18de eeuw. In U-vorm gebouwde bakstenen aanhorigheden tegenover het boerenhuis onder snijdende zadeldaken.


ID: 36309 | Bouwkundig element

Mullemhoeve

Kalverhagestraat 44 (Melle)
Hoeve van het semigesloten type met onregelmatig rechthoekig binnenerf geopend op de oosthoek met een ijzeren hek naar het achtererf. Boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën, onder zadeldak, uit de 18de eeuw. Haakse stallen van gewitte baksteen onder zadeldak. Zuidelijke schuurgevel grotendeels in houtbouw met stijlen en horizontale bebording; eveneens bewaard eiken schuurgebint en een gedeeltelijk houten tussenwand.


ID: 36272 | Bouwkundig element

Herenhuis

Kloosterstraat 55 (Melle)
Herenhuis in een ommuurde tuin, waarschijnlijk een vroegere buitenplaats. Dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën, onder zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Tegen beide zijgevels aangebouwd vroeger koetshuis. Tussen het gevelbrede ijzeren hekwerk in de omheiningsmuur tegenover de achtergevel, en de Schelde-oever ingeplant bakstenen bijgebouw met zadeldak. Bakstenen wegkapel, gelegen op de hoek Pontstraat met sluitsteen van spitsboog met jaartallen 1775 en 1950.


ID: 36273 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Kloosterstraat 60 (Melle)
Voormalig buitenverblijf of lusthof, naar verluidt voorheen met toegangsdreef en een tuin tot aan de Brusselse steenweg. Achterin gelegen en vrijstaand boerenburgerhuis met jaartal 1771 op een gevelsteen in de rechter zijgeveltop. Dubbelhuis met één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak. Links en rechts bijbouw van één bouwlaag met plat dak.


ID: 36277 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Kouterslag 4 (Melle)
Eenvoudige hoeve van het langgestrekte type op een deels omhaagd erf met boomgaard links. Dubbelhuis van één bouwlaag en vier traveeën, onder zadeldak, waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw. Rechts onder een doorlopend zadeldak, aansluitend bedrijfsgebouw met lage getoogde staldeuren en een hoge rechthoekige schuurpoort.