Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 92154 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Theresia (Slijpskapelle)

Moorslede (Moorslede)
In 1836 werd een orgel gebouwd door Charles-Louis Vanhoutte (Waregem); dit orgel ging verloren, waarschijnlijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het huidige orgel werd in 1760 gemaakt door Andries Jacob Berger (Brugge) voor de voormalige Sint-Catharinakerk in Brugge. Rond 1880 werd het gekocht als eerste orgel voor de heropgerichte benedictijnenabdij van Steenbrugge. In 1933 belandde het uiteindelijk in de nieuwe kerk van Slijpskapelle. Een renovatie geschiedde door Louis-Benoit Hooghuys (Brugge) in 1880. De overplaatsing naar Slijpskapelle in 1933 was het werk van Jules Anneessens (Menen). De laatste renovatie gebeurde door Etienne De Munck (Sint-Niklaas) in 1988.


ID: 24026 | Bouwkundig element

Spaanse Kapel

Beselarestraat (Moorslede)
Tegenover hoeve, zogenaamd "Spaanse Kapel". Statie XIII van de zogenaamd Grote ommegang (zie Bakkerhoekstraat). Vermoedelijk 18de-eeuwse kapel, zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en nadien heropgebouwd; restauratie in 1979.


ID: 13605 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Heideland 2A (Mortsel)
Gerestaureerd boerenhuis van het langgestrekte type, acht + drie traveeën en één bouwlaag onder steil zadeldak, uit het tweede kwart van de 18de eeuw.


ID: 38676 | Bouwkundig element

Kasteel van Eke

's Gravendreef 5 (Nazareth)
Kasteel eertijds gelegen op een circulaire dubbel omwalde motte binnen een natuurlijke meander van de Oude Schelde. Het kasteel werd door graaf de Lichtervelde heropgebouwd in 1753 en later uitgebreid met de nog bestaande dienstgebouwen. Kasteel zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlogen enkele jaren later gesloopt. Bijgebouwen van negen traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak, omgevormd tot woning. Ten noorden, voormalig inrijhek tussen bewaarde pijlers met vaasbekroning. Bakstenen boogbrug over de walgracht.


ID: 38620 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

's Gravenstraat 191 (Nazareth)
Achterin gelegen hoeve aan de Beerhofbeek met losse bestanddelen met woonhuis ten oosten en stallen ten noorden van het deels beplante erf. Woonhuis van zeven en twee traveeën onder zadeldak met links zijaandak met vlechtingen, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 38617 | Bouwkundig element

Hoeve

's Gravenstraat 55, 61 (Nazareth)
Hoeve met 18de-eeuwse kern, in de eerste helft van de 19de eeuw omgebouwd tot burgerhuis met toevoeging van koetshuizen links. Huidig woonhuis met U-vormige plattegrond: hoofdgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, links en rechts geflankeerd door zijtravee van één bouwlaag. Doorgang naar de achterliggende grote tuin, afgesloten door een fraai ijzeren hek. Gewitte bakstenen koetshuizen waarvan de drie rechter traveeën behouden zijn. Drie linker traveeën met beraapt parement, omgevormd tot woonhuis.


ID: 38542 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Axeldreef 7 (Nazareth)
Langgestrekt boerenhuis met begraasd voorerf en nieuw ijzeren toegangshek.


ID: 38543 | Bouwkundig element

Hoeve

Beenstraat 2 (Nazareth)
Vermoedelijk site met walgracht opklimmend tot de late middeleeuwen. Heden nog sporen van een haast vierkante omwalling met toegangshek. IJzeren hek aan geschilderde gemetste hekpijlers met bolbekroning. Van de gebouwen bleef alleen het schuur- en stalgedeelte bewaard.


ID: 38545 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Biezenstraat 1 (Nazareth)
Hoevetje met losse bestanddelen met aangepast woonhuis en behouden oude schuur op een deels met gras begroeid erf. Woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak, in kern mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw. Ten oosten, oude schuur met nog gewitte gevels op gepikte plint, onder zadeldak tussen zijaandaken met vlechtingen, daterend uit de 18de eeuw.


ID: 38547 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Biezenhof

Biezenstraat 15 (Nazareth)
Nog deels omgrachte hoeve met aangepast woonhuis waarvan de archieven teruggaan tot de 14de eeuw. Nog deels bewaarde vierkante pijlers met ijzeren hek. Ten noorden, woonhuis van vijf traveeën onder mank zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw.