Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 38563 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Deinzestraat 56, 56A (Nazareth)
Hoeve met losse bestanddelen met boerenwoning van vier traveeën onder zadeldak, met links zijaandak met vlechtingen, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Ten oosten, 19de-eeuwse bakstenen schuur onder pannendak, ten westen, bakhuis van het samengestelde type met 19de-eeuws voorkomen.


ID: 38564 | Bouwkundig element

Hoeve De Roopoorte

Deinzestraat 64 (Nazareth)
Voorheen in rechthoekige omwalling, van het type site met walgracht, opklimmend tot de late middeleeuwen. Archiefbronnen gaan terug tot de 15de eeuw en vermelden de Gentse familie de Gruutere als eigenaar. Heden hoeve met losse bestanddelen met aangepast woonhuis, stallen en een imposante toegangspoort en nu gedempte wallen. Achterin gelegen gebouwen bereikbaar via een verharde weg tussen de velden. Boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 38565 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Deurlestraat 6 (Nazareth)
Hoeve met losse bestanddelen met woonhuis ten noorden en stallen ten oosten op verhard erf met ijzeren hek. Boerenwoning van zes en twee traveeën onder zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 38568 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Dorp 9 (Nazareth)
Op de oostzijde van het plein, dorpshuis van vijf traveeën en twee bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw (zie volume en rechter zijaandak), gevelaanpassing uit de 19de eeuw.


ID: 38651 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Eedstraat 2 (Nazareth)
Boerenhuis met ommuurd voorerf en ijzeren ingangshek tussen vierkante gemetste hekpijlers. Begin 20ste eeuw herberg zogenaamd "In Den Groenen Boomgaard" en kruidenierswinkeltje.


ID: 38654 | Bouwkundig element

Hoeve

Ganzenbroek 2 (Nazareth)
Voorheen omwalde hoeve, volgens 18de-eeuwse documenten zogenaamd "Verbrande Hofstede" en in landboek van 1762 omschreven als een hofstede met mote.


ID: 38577 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Gaversepontweg 8 (Nazareth)
Boerenwoning met omhaagd erf met woonhuis van vijf en twee traveeën onder zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Gewitte bakstenen schuur onder zadeldak met links zijaandak met vlechtingen, uit de 18de eeuw en ten oosten, gewit bakhuis.


ID: 38581 | Bouwkundig element

Hof ter Galeien

Hof ter Galeienstraat 1 (Nazareth)
Voorheen rechthoekig omwald goed waarvan de eerste vermelding opklimt tot 1391 en bekend als één van de oudste landbouwuitbatingen van Nazareth. Boerenwoning van vijf traveeën onder zadeldak, in zijn huidige vorm hoogstens opklimmend tot de 18de eeuw, met 19de-eeuwse aanpassingen. Rechts aangebouwde stallen onder doorlopend dak. Bakhuis, gedateerd 1862 en deels bewaarde bakstenen schuur. Erf toegankelijk via een ijzeren hek tussen gemetste hekpijlers ten westen.


ID: 38586 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Nazareth met park

Kasteelstraat 16-18 (Nazareth)
Oudheerlijk kasteel met park, volgens De Potter en Broeckaert werd het heropgebouwd in 1666. In 1771-1772 vergroot en vernieuwd naar ontwerp van J.B. Simoens. Behouden 18de-eeuwse aanleg met omwalde site met centraal gelegen kasteel met symmetrisch ingeplante dienstgebouwen en koetshuizen ervoor en verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven. Imposante toegang met centraal ijzeren hek tussen vierkante bepleisterde pilasters. Huidig Lodewijk XVI-kasteel op rechthoekige plattegrond met uitspringend middenrisaliet in voor- en achtergevel, twee bouwlagen en negen traveeën onder schilddak, op het voorgevelfronton gedateerd 1771.


ID: 38587 | Bouwkundig element

Hoeve Klein Biezenhof

Kijkuitstraat 5 (Nazareth)
Oorspronkelijk rechthoekige omgrachte hoeve met losstaande bestanddelen, eveneens in de omgeving van de Biezenbeek gelegen zoals het Groot Biezenhof, waarvan het mogelijk afhing. Woonhuis ten oosten en schuur met stallen ten westen van het deels met gras begroeide en beboomde erf. Omgrachting gedempt. Boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak, daterend van 1791.