Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 36770 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ter Hulst met omgrachting

Hoek ter Hulst 35 (Oosterzele)
In oorsprong hoogstwaarschijnlijk een laatmiddeleeuwse site met walgracht en kasteel of heerlijke verblijfplaats. Aan de voorste walgracht naast de straat paalt een merkwaardige boerenwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen met zadeldak. Mogelijk liet een lid van de familie Schellart circa 1730 wat overbleef van het middeleeuws kasteel verbouwen tot boerenwoning in haar huidige nog bestaande vorm. De grachten zijn nog deels bewaard en bomenrijen markeren de perceelsgrens. Een onverharde dreef in het noordoosten geeft toegang tot de hoeve.


ID: 36641 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Hoek ter Hulst 6 (Oosterzele)
Zijdelings aan de straat palend boerenhuis van een hoeve met toegevoegde nieuwe woning achterin. Boerenwoning van één bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak (golfplaten), waarschijnlijk uit eind 18de eeuw.


ID: 36704 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Houte 79 (Oosterzele)
Voormalige hoeve met gewit ijzeren toegangshek tussen vierkante bakstenen hekpijlers. Naar het zuidoosten georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak, vroeger gedekt met stro en vier pannenrijen, waarschijnlijk opklimmend tot eind 18de eeuw.


ID: 36707 | Bouwkundig element

Landbouwstokerij Van Damme

Issegem 2 (Oosterzele)
De stokerij maakt deel uit van een groot hoevecomplex van het semigesloten type. Het agrarische bedrijf is gelegen in het glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen binnen de oude landelijke wijk Issegem, ten noordoosten van het dorpscentrum van de deelgemeente Balegem. Landelijk complex dat in oorsprong waarschijnlijk opklimt tot de 18de eeuw met aanpassingen en uitbreiding van de gebouwen in de tweede helft van de 19de eeuw en eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 36648 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Keiberg (Oosterzele)
Volgens archiefstukken gebouwd in 1716 door Carel Maelcamp uit Gent, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Loretten en in 1717 versierd door religieuzen van het Heilig Kruis en Sint-Rochus. Roodgekalkte bak- en natuurstenen kapel in barokstijl gelegen onder het huidige straatniveau en aan weerszij geflankeerd door de lage kleine bijgebouwen van de huisjes nummer 52 en 54.


ID: 36646 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Smissenbroek

Keiberg 50 (Oosterzele)
Lodewijk XIV-kasteel van één bouwlaag en negen traveeën, onder mansardedak op H-vormige plattegrond en met symmetrische opstand. Aanvankelijk een waterkasteel waarvan de binnenwallen overeenstemden met die van het vroeger opperhof, heden grotendeels gedempt. Reconstructie van het kasteel na brand in 1947. Twee vrijwel identieke, lange bijgebouwen ingeplant aan weerszijden van het voorhof van het kasteel. Waarschijnlijk voormalige paardenstallen, koetshuizen en personeelswoningen daterend uit dezelfde bouwperiode als het kasteel. De oorspronkelijke 18de-eeuwse indeling en aanleg van het kasteelpark van 17 hectare bleef grosso modo behouden met onder meer de typisch stervormig aangelegde dreven in het vroegere wandelbos. Bewaarde ijskelder aan de westelijke walgracht.


ID: 36647 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoningen

Keiberg 52-54 (Oosterzele)
Landelijk ensemble nabij de Geraardsbergse steenweg met het groene kader van Kasteel Smissenbroek op de achtergrond. Twee aaneengebouwde boerenarbeiderswoningen met gedeeltelijk omhaagde voor- en achtertuin. Woningen van één bouwlaag en ieder vier traveeën, onder zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 36739 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo

Kerkstraat 6 (Oosterzele)
Georiënteerde kerk, opgericht binnen een ommuurd kerkhof. Het 15de-eeuwse gotische koor met driezijdige apsis vormt heden het oudste deel van de kerk. Eenbeukig bakstenen schip onder leien zadeldak van vijf traveeën met ingebouwde vierkante westtoren daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Licht ingesnoerde torenspits met kruis en windhaan.


ID: 36649 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Kleistraat 3 (Oosterzele)
Hoeve van het semigesloten type, aan de straat deels afgesloten door een bakstenen muur met ijzeren hek rechts aan gewitte pijler, overblijfsel van de vroegere toegang.


ID: 36652 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Kwaadbeek 64 (Oosterzele)
Erftoegang via poort met doorrit in de vleugel met schuur aan de straat en via een toegangsweg rechts opzij. Rechthoekige, gewitte bakstenen gebouwen met pannen zadeldaken.