Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 36736 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brielstraat 40 (Oosterzele)
Naar het zuidoosten georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), in kern waarschijnlijk opklimmend tot eind 18de eeuw.


ID: 36737 | Bouwkundig element

Pastorie, later klooster

Brielstraat 46 (Oosterzele)
Vermeldenswaardig als plek waar vroeger de pastorie van Gijzenzele en Gontrode gelegen was, nadien hoeve Schollaert en vanaf 1910 klooster van de zusters apostolinnen van Gent met openluchtschool en bejaardentehuis. Aan de straat een gemoderniseerd dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën met zadeldak, waarschijnlijk uit midden 19de eeuw. Middenin de afsluiting van de voortuin: naar verluidt hergebruikte hardstenen boog met geblokte rechtstanden en gebogen kroonlijst met jaartal 1764.


ID: 36690 | Bouwkundig element

Hoeve en cichoreibranderij

Broek 19 (Oosterzele)
Achterin gelegen naar het zuidoosten georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en zes traveeën, onder zadeldak.


ID: 36693 | Bouwkundig element

Hoeve

Diepestraat 20 (Oosterzele)
Hoeve met in U-vorm opgestelde aaneensluitende gebouwen en ijzeren toegangshek tussen bakstenen pijlers naast een aan de straat palende dwarsschuur van vier traveeën onder zadeldak, deels uit oud metselwerk en vier rijen luchtspleten in de zijpuntgevel. Boerenwoning, in oorsprong mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 36798 | Bouwkundig element

't Waterhof

Drooghout 1 (Oosterzele)
Hoogstwaarschijnlijk het neerhof van een vroegere buitenplaats met samengestelde omgrachting, in de tweede helft van de 18de eeuw vermeld als Campagne Van Moens. Enkel de noordelijke walgracht bleef gedeeltelijk bewaard achter de hoeve. Heden hoeve van het semigesloten type met langgerekt rechthoekig voorerf, gedeeltelijk gekasseid en gebetonneerd, met mestvaalt en toegangshek op de zuidwesthoek. Op een terp gebouwde boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 36800 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Frankenbos 1 (Oosterzele)
Naar het zuidoosten georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak (pannen); jaartal 1797 in moerbalk.


ID: 36697 | Bouwkundig element

Schinckehoeve

Frankenbos 4 (Oosterzele)
Grote, gewitte bakstenen hoeve van het gesloten type. Landschappelijk aantrekkelijke ligging namelijk aan een zandweg enkel omringd door landbouwgrond en met een opvallende rij lindebomen aan de zuidwestkant van de hoeve. Rechthoekig gebetonneerd binnenerf met boerenwoning van één bouwlaag en acht traveeën met zadeldak uit midden 18de eeuw.


ID: 36636 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Geraardsbergse steenweg 145-147 (Oosterzele)
Herenhoeve van het semigesloten type, in kern waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw en grotendeels verbouwd in de loop van de 19de eeuw, zie ook jaarankers 1825. Bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken met verspringende nokhoogte, rondom een gekasseide rechthoekige binnenplaats. IJzeren toegangshek tussen vierkante bakstenen hekpijlers op de hoek.


ID: 36756 | Bouwkundig element

Boerenwoning met bedrijfsvleugel

Geraardsbergse steenweg 2 (Oosterzele)
Naar het zuiden georiënteerd boerenhuis met een bedrijfsvleugel ten zuiden en een ijzeren toegangshek aan de straat; één bouwlaag en zes traveeën, onder zadeldak (mechanische pannen), opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 36757 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Geraardsbergse steenweg 30 (Oosterzele)
Achterin gelegen, naar het zuiden georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en oorspronkelijk zes traveeën, uit eind 18de eeuw. In de eerste helft van de 19de eeuw aangepast en links vergroot met een woning van twee traveeën.