Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 79061 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Parkstraat 4 (Avelgem)
Historische hoeve, reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Gebouwen van rode baksteen onder pannen zadeldaken, semigesloten opstelling rond een verhard erf. Oostelijke erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek. Ten noorden het woonhuis, ten westen en ten oosten bewaarde stalvleugels. Nieuwe loodsen ten zuiden en buiten het erf.


ID: 79229 | Bouwkundig element

Hoeve

Raaptorfstraat 36 (Avelgem)
Aan de straat gelegen hoeve, vermoedelijk met 18de-eeuwse kern. Bakstenen bestanddelen onder zadeldaken met semigesloten opstelling gegroepeerd rond een verhard erf. Westelijke erfoprit, ten noorden het woonhuis, getypeerd door vlechtingen in westelijke zijpuntgevel. Ten oosten de schuur en ten zuiden, stalvleugel.


ID: 79332 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieters met kerkhof

Sint-Pietersstraat (Avelgem)
Georiënteerde dorpskerk binnen een ommuurd kerkhof. In oorsprong vroeggotische kerk, die in de loop der tijden gewijzigd werd: de verscheidenheid van materialen en de bouwnaden verwijzen naar de talrijke verbouwingen die de kerk onderging. Eenvoudig bedehuis deels opgetrokken in natuursteen en deels in baksteen. De plattegrond ontvouwt een driebeukige hallenkerk van vier traveeën, voorafgegaan door een vierkante, 14de-eeuwse westtoren. Vijfzijdig koor met drie spitsboogvensters. Achter de zuidbeuk Sint-Pieterskapel op rechthoekig grondplan. Aansluitend op de noordbeuk sacristie.


ID: 92261 | Bouwkundig element

Orgel parochiekerk Sint-Pieters

Sint-Pietersstraat (Avelgem)
Het orgel werd gebouwd door Pieter van Peteghem in 1741. Het is afkomstig uit de parochiekerk van Ouwegem; het was wellicht voor die kerk gebouwd.


ID: 79240 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Spichtestraat 23 (Avelgem)
Aan de straat gelegen hoeve met vermoedelijk 18de-eeuwse kern. Losstaande bakstenen bestanddelen onder zadeldaken gegroepeerd rond een deels gekasseid erf. Zuidelijke erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek, ten noorden het woonhuis, stalvleugel ten westen en schuur, getypeerd door vlechtingen in de zuidelijke zijpuntgevel, ten oosten. Woonhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, dubbelhuis van bruine baksteen verfraaid door het gebruik van rode baksteen, heiligennisje zonder beeld.


ID: 79366 | Bouwkundig element

Hoeve

Trappelstraat 23 (Avelgem)
Eenvoudig hoevetje met dwars op de straat ingeplant 18de-eeuws woonhuis, zie aanduiding Ferrariskaart (1770-1778) en Atlas der Buurtwegen (circa 1843).


ID: 79367 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Trappelstraat 24 (Avelgem)
Dwars op de straat ingeplant boerenhuisje. Mogelijk in kern teruggaand tot de 18de eeuw, zie aanduiding op de Ferrariskaart (1770-1778) en Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Heden verstoord volume door de uitbreiding met nieuwbouw. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.


ID: 79257 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Waterhoek 9 (Avelgem)
Aan de straat gelegen hoeve met vermoedelijk 18de-eeuwse kern. Woonhuis en stalvleugel staan aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Losstaande bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rond een verhard erf.


ID: 46366 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Burgemeester van Gilsestraat 3 (Baarle-Hertog)
Woning van de familie van Gilse, eertijds met bijhorende brouwerij, zie Vander Maelenkaart van 1854.


ID: 46388 | Bouwkundig element

Herberg en hoeve De Swaen

Loveren 2 (Baarle-Hertog)
Gelegen in de zeer kleine enclave zogenaamd De Loversche Akkers. Voormalige herberg en hoeve, in kern minstens opklimmend tot 1585, in huidige vorm vermoedelijk uit het laatste kwart van de 18de eeuw.