Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 89148 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Beekstraat 99 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf. Toegankelijk via een erfoprit geflankeerd door betonnen erfpijlers met bolbekroning en smeedijzeren hekken. Geflankeerd door bomen. Imposante dwarsschuur met geïntegreerde stal en wagenhuis van twee traveeën onder een pannen zadeldak, onderbroken door een sleepdak ter hoogte van de schuurdoorrit. Het volume is fasegewijs tot stand gekomen. Het oudste gedeelte wordt reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830.


ID: 89156 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Berendonkstraat 15 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. Reeds weergegeven op de kaart van Ferraris van 1770-1778 als site met drie vrijstaande gebouwen in een losse opstelling en achterliggende tuin. Het huidige uitzicht is het resultaat van een verbouwing uit de jaren 1970. Behouden volume met nieuwe invulling en aanpassing van de muuropeningen en gedeeltelijk vernieuwd gevelparement. Schuur, verankerde rode baksteenbouw onder pannen zadeldak gevat tussen tussen bakstenen puntgevels met centrale dwarsdoorrit.


ID: 89158 | Bouwkundig element

Hoeve Roedervelde

Berendonkstraat 23 (Beernem)
Historische hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels geasfalteerd erf. Boerenhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, een gelijkaardig volume staat reeds afgebeeld op de kaart van Ferraris van 1770-1778. De huidige configuratie dateert volgens het kadaster van 1928. Vrijstaande dwarsschuur van rode verankerde baksteen, staat ook weergegeven op de kaart van Ferraris.


ID: 88948 | Bouwkundig element

Herberg

Bloemendalestraat 2 (Beernem)
Herberg van het type afspanning gelegen aan het kruispunt bij de baan Brugge - Knesselare afgebeeld op de Ferrariskaart van 1770-1778. Beeldbepalend dubbelhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw van vijf traveeën oorspronkelijk bestaande uit één bouwlaag, aan voorzijde circa 1911 opgetrokken tot twee bouwlagen onder mank zadeldak.


ID: 89201 | Bouwkundig element

Hoeve 't Fonteintje

Bruggestraat 170 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. De huidige gebouwenconfiguratie, met uitzondering van de schuur aan de straatzijde, staat weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830. De huidige schuur werd volgens het kadaster gebouwd in 1878. Boerenhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak gevat tussen twee puntgevels met schouderstukken en aandaken, gedateerd 1732. Vrijstaande stal, gaat zeker terug tot de 18de eeuw.


ID: 89203 | Bouwkundig element

Hoeve Wijngaerde

Bruggestraat 172 (Beernem)
Historische hoeve, toegankelijk via een lange dreef; vooraan pijlerkapelletje. Voorliggende weilanden aan de straatzijde afgezoomd met een meidoornhaag. Boerenwoning, heden met nieuw gevelparement: drie linkertraveeën zijn een overblijfsel van een ouder gebouw, afgebeeld op de kaart van Ferraris van 1770-1778. In 1875 wordt het volume uitgebreid. Schuur uit 1875 en centraal gelegen hondenhok met ronde plattegrond en conisch dak.


ID: 89173 | Bouwkundig element

Huis Maes of De Poermolen

Bruggestraat 6, 8C (Beernem)
Woonhuis met kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw met een gevel uit de tweede helft van de 19de-eeuw. Volume van twee bouwlagen en zeven traveeën, met uitgewerkte beraapte lijstgevels.


ID: 89002 | Bouwkundig element

Herberg Nieuwe Driekoningen

Drie Koningen 14 (Beernem)
Tot 1921 in gebruik als herberg. De gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen. Oudste gedeelte, van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, gaat zeker terug tot de 18de eeuw.


ID: 89364 | Bouwkundig element

Hoeve Sint-Jorishof

Eiland 20 (Beernem)
Vermoedelijk de oudste hofstede van de parochie die de oorspronkelijke zetel van de heerlijkheid Sint-Joris vormde. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf met grasperk. Hoeve reeds opgetekend op de Ferrariskaart van 1770-1778 als vrijstaand woonhuis, groot landgebouw en bakhuis. Volgens het kadaster gedeeltelijk herbouwd in 1862, weliswaar met behoud van de oudere kern zie interieur en bouwsporen. Woonhuis van zes traveeën en een opkamertravee onder pannen zadeldak. Bijhorende vrijstaande stal, gedateerd 1807.


ID: 89373 | Bouwkundig element

Neerhof bij het Galgeveldkasteeltje

Galgeveld 60 (Beernem)
Langgevelhoeve gelegen binnen een omwalling met het kasteel Galgenveld. Het perceel wordt vooraan afgebakend door een betonnen afsluiting en aan de achterzijde door een bakstenen tuinmuur horende bij het kasteel. Fasegewijs tot stand gekomen: het volume is opgetekend op de Ferrariskaart van 1770-1778. Verankerde en witbeschilderde baksteenbouw met gepekte plint. Geheel van negen traveeën en een bouwlaag onder een doorlopend pannen zadeldak.